Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 2 2009

Ακίνητα: Μια έκθεση με… καυτές λεπτομέρειες

Ακίνητα: Μια έκθεση με… καυτές λεπτομέρειες
Την Παρασκευή (30/10/09) η HSBC άλλαξε τη σύσταση που είχε για τη Lamda Development από "ουδέτερη" ("neutral") σε "αύξηση στάθμισης" ("οverweight"), παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μετοχή έχει ανεβεί κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο 111,8%!

Για να αξιολογήσουμε το πόσο μεγάλη είναι η συγκεκριμένη αυτή άνοδος, αρκεί να δούμε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα η Εθνική Τράπεζα απέδωσε 52,7%, η Eurobank 33,9% και η Alpha Bank 14,8%.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως στη συγκεκριμένη έκθεση της HSBC ίσως να μην έχουν τόσο αυτά που αφορούν στην εισηγμένη της Σοφοκλέους όσο εκείνα που αναφέρονται στις αποτιμήσεις των ξένων εταιριών του κλάδου και ακόμα περισσότερο στις θετικές προβλέψεις του διεθνούς οίκου για την πορεία των τιμών των εμπορικών ακινήτων από το 2010 και μετά.

"Πιστεύουμε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 σημειώθηκε η κορυφή του τρέχοντος ανοδικού κύκλου στα yields σε όλες τις κατηγορίες της αγοράς εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα", αναφέρει η HSBC.

Ή αλλιώς, ότι από το 2010 οι εύλογες αξίες των εμπορικών ακινήτων θα αρχίσουν να ανακάμπτουν και πάλι, ιδίως αν πρόκειται για ποιοτικά ακίνητα όπως αυτά της Lamda Development.

Και όλα αυτά όταν παράγοντες της αγοράς φοβούνται νέα υποχώρηση τιμών κατά το νέο έτος.

Η HSBC αναφέρεται επίσης και στις αποτιμήσεις των εταιριών του κλάδου στην Ευρώπη, όπου στο Ηνωμένο Βασίλειο οι μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες με premium 13% έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού τους, στη Γαλλία με μηδενικό premium, ενώ αντίθετα με σημαντικό discount εξακολουθούν να διαπραγματεύονται η Γερμανία (-44%), η Αυστρία (-41%) και η Ελλάδα (Lamda Development 34%, Eurobank Properties 30%, Trastor 27%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v