Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 25 2009

Οικονομική ανάκαμψη… με επιφυλάξεις

Οικονομική ανάκαμψη… με επιφυλάξεις
Ενδιαφέροντες οι δύο παρατιθέμενοι πίνακες της SOLIDUS Χρηματιστηριακής, όπου φαίνονται οι αποδόσεις των βασικών επενδυτικών επιλογών από την αρχή του έτους έως σήμερα και οι ίδιες αποδόσεις κατά τον τελευταίο μήνα.

Αν κάποιος προσέξει τα «ευρήματα» του πρώτου πίνακα, τότε συνάγει ότι οι αγορές προεξοφλούν ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και μάλιστα μάλλον ισχυρή.

Βλέπουμε δηλαδή ότι από την αρχή του έτους έως και την 23η Νοεμβρίου ο S&P 500 έχει κερδίσει 22,47%, ο χαλκός (χρήση σε βιομηχανίες - αυτοκινητοβιομηχανίες κ.λπ.) 124%, ο δείκτης των ναύλων 471%, οι μετοχές ακινήτων 20,2% κ.λπ.

Επιπλέον, σε πτώση έχουν υποχρεωθεί οι αμερικανικοί κρατικοί τίτλοι, με το δεκαετές ομόλογο να έχει χάσει 4,9% και το τριακονταετές 12,4%.

Όλοι οι δείκτες, δηλαδή, φαίνεται να προεξοφλούν ανάκαμψη.

Τα στοιχεία, ωστόσο, του δεύτερου πίνακα (από 23 Οκτωβρίου έως 23 Νοεμβρίου) καθιστούν κάπως θολή την παραπάνω εικόνα.

Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων γύρισαν στο «συν» (+1,73% για τα δεκαετή και +1,53% για τα 30ετή).

Επιπλέον, οι «τρελοί» ρυθμοί ανόδου σε μετοχές, χαλκό, ακίνητα και ναυτιλία εμφανίζονται σαφώς συγκρατημένοι: +2,45% για τον S&P 500, +4,2% για τον χαλκό, +3,5% για τις μετοχές ακινήτων.

Μόνο ο χρυσός (που για άλλους είναι προϊόν άμυνας και για άλλους επιλογή hedging απέναντι στο πτωτικό δολάριο) και η ναυτιλία συνεχίζουν να τρέχουν ασταμάτητα (+10,5% και +45,3% αντίστοιχα).

Υ.Γ.: Ειδικότερα για τη Σοφοκλέους, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει από την αρχή του έτους άνοδο 37%, ωστόσο τον τελευταίο μήνα έχει καταντήσει το «μαύρο πρόβατο» των αγορών: στο +2,5% ο S&P 500, στο -13,7% αυτή…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v