Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 17 2009

Τα ψιλά γράμματα των μέτρων & η ιρλανδική έκπληξη

Τα ψιλά γράμματα των μέτρων & η ιρλανδική έκπληξη
«Ιρλανδική» έκπληξη εμπεριείχε η παρουσίαση της «ελληνικής συνταγής» δημοσιονομικού νοικοκυρέματος, που διενήργησε σε Goldman Sachs, Deutsche Bank και Barclays, στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και το επιτελείο του.

Από την παρουσίαση προέκυψε ότι η περικοπή κατά 10% των επιδομάτων θα ισχύσει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και μεταφράζεται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε μείωση ονομαστικού μισθού 4%.

Ακόμη και μετά τις μικρές αυξήσεις μισθών που δόθηκαν σε χαμηλόμισθους.

Ήτοι και τις πολιτικές δεσμεύσεις της κράτησε η κυβέρνηση και μέτρα αλά Ιρλανδία πήρε για να ικανοποιήσει εν μέρει τις αγορές.

Επιπλέον, ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μείωση σε μισθούς χωρίς να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος.

Το τρίτο μέτρο που άρεσε στις αγορές ήταν η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος για το 2010. Στόχος της κυβέρνησης είναι το έλλειμμα να υποχωρήσει στο 8,7% το 2010 έναντι του αρχικού στόχου για υποχώρηση στο 9,1%.

Και αυτό γιατί ήδη κυκλοφορεί ευρέως σε Βρυξέλλες αλλά και οίκους ότι το έλλειμμα του 2009 είναι μικρότερο από αυτό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Όσο για το κλίμα που επικράτησε μεταξύ των επενδυτών δύο ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ο υπουργός άρεσε για το πόσο επικοινωνιακός ήταν και τα ρεφλέξ του στις απαντήσεις. Τα ίδια όμως τα μέτρα και μετά τις επεξηγήσεις, που δόθηκαν, κρίνονται γενικόλογα.

Η εντύπωση που έμεινε στους ξένους είναι ότι ο υπουργός θέλει να πάρει σκληρά μέτρα, αλλά υπάρχει και το πολιτικό κόστος.

Υ. Γ: Το οποίο ανέλαβε να …εκμηδενίσει η S&P. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον κορυφαίο ξένο οίκο επαναφέρει επιτακτικότερα την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v