Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 27 2010

Εισηγμένες: Θα τη σκαπουλάρουν και πάλι…

Εισηγμένες: Θα τη σκαπουλάρουν και πάλι…
Έχει ξεκινήσει, ατύπως θα λέγαμε, και μία ακόμη «δημόσια διαβούλευση» που δεν έχει γίνει γνωστή ούτε στο ευρύ κοινό αλλά ούτε και στους επενδυτές. Θέμα της είναι η εταιρική διακυβέρνηση.

Οι Αρχές πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε σε ένα νέο βήμα στο συγκεκριμένο ζήτημα, γνωρίζοντας ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρις ότου φτάσουμε σε επιθυμητό επίπεδο.

Ενδεικτική είναι η κίνηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να αποστείλει σχετικό ερωτηματολόγιο προς εισηγμένες εταιρίες, περιμένοντας τις απαντήσεις τους.

Όλα δείχνουν, επίσης, ότι θα θεσπιστεί και η ψήφος στις γενικές συνελεύσεις διά αλληλογραφίας (η σχετική διάταξη είχε ενταχθεί στο σχέδιο νόμου που υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν προχώρησε καθώς μεσολάβησε η εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου).

Η δυνατότητα για ψηφοφορία εξ αποστάσεως εκτιμάται ότι θα τονώσει τη δημοκρατία και τη διαφάνεια μέσα στις εισηγμένες εταιρίες, καθώς σήμερα οι θεσμικοί του εξωτερικού συνήθως δεν συμμετέχουν σε γενικές συνελεύσεις, αρνούμενοι να δεσμεύσουν τις μετοχές τους.

Η ψηφοφορία εξ αποστάσεως επίσης θα δώσει τη δυνατότητα και στους επενδυτές των μικρότερων εταιριών να εκφράσουν τις θέσεις τους και να μη λαμβάνονται αποφάσεις περίπου «στα κρυφά» (σε συνελεύσεις της 30ής Ιουνίου, με την παρουσία μόνο του διοικητικού συμβουλίου και άντε δύο - τριών ακόμη ατόμων).

Παράγοντες πάντως της αγοράς εκφράζουν συγκρατημένη μόνο αισιοδοξία για το όλο εγχείρημα, καθώς φοβούνται ότι κάποιες εταιρίες (οι γνωστές - άγνωστες) θα βρουν και πάλι τρόπους έτσι ώστε να εφαρμόζουν τον νόμο μόνο ως προς το τυπικό του κομμάτι…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v