Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 23 2010

Σφηνάκια για ΤτΕ, τράπεζες, Κουίζ για εισηγμένη

Σφηνάκια για ΤτΕ, τράπεζες, Κουίζ για εισηγμένη
ΚΟΥΙΖ: Συνάντηση με στελέχη των τμημάτων Corporate των πιστωτριών τραπεζών της είχε, πρόσφατα, η διοίκηση εισηγμένης εταιρίας.

Στη συνάντηση η εισηγμένη ενημέρωσε τις πιστώτριες τράπεζές της ότι δεν δύναται να καταβάλει δόση δανείου που βάσει του προγραμματισμού πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του μήνα.

Και ζήτησε από τις τέσσερις - πέντε τράπεζες να παραιτηθούν του δικαιώματος να καταστήσουν ληξιπρόθεσμο το δάνειο.

Η αδυναμία αποπληρωμής της δόσης πιστοποιεί τα προβλήματα εξυπηρέτησης υψηλού δανεισμού με τον οποίο βαρύνεται η εισηγμένη εταιρία.

Από την άλλη, εντείνεται η πίεση στη βασική πιστώτρια τράπεζα να μετοχοποιήσει επιπλέον μέρος του χρέους.

Τράπεζες - φυγή κεφαλαίων από private: Τους πρώτους τρεις μήνες της νέας κυβέρνησης οι τράπεζες έχασαν κεφάλαια από τα υπό διαχείριση στα τμήματα private banking λόγω της σύγχυσης για φορολόγηση καταθέσεων που προκαλούσε η πρόθεση επιβολής πόθεν έσχες.

Το τελευταίο διάστημα χάνουν κεφάλαια και πελάτες λόγω της ίδιας της δημοσιονομικής κρίσης. Με το κόστος δανεισμού από τις αγορές απαγορευτικό, οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δανείζουν. Και όταν το κάνουν ζητούν αυξημένες εξασφαλίσεις.

Τι σχέση έχει αυτό με το private banking;

Eπιχειρηματίες και εφοπλιστές, χωρίς πλέον το αντάλλαγμα των δανείων που εξασφάλιζαν για τις επιχειρήσεις τους, σηκώνουν τα λεφτά τους για τράπεζες του εξωτερικού.

Υ.Γ.: Τις φήμες για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και τα περί μυστικού τυπώματος δραχμών τα χαρακτηρίζουν απλώς αστειότητες.

ΤτΕ: Αναλυτικά στοιχεία για τις τιτλοποιήσεις που έχουν δώσει ως ενέχυρο στην ΕΚΤ για άντληση ρευστότητας ζήτησε προ μηνός περίπου από τις τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα στοιχεία ζητήθηκαν λίγο πριν από την απόφαση της ΕΚΤ να δημιουργήσει δευτερογενή αγορά καλυμμένων ομολογιών, επαναδανείζοντας τους τίτλους που δέχεται ως ενέχυρο.

Δυνατότητα την οποία θα αξιοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες καθώς έχουν μεγάλο απόθεμα δανείων προς τιτλοποίηση.

Σε ετοιμότητα, ευτυχώς, το τραπεζικό σύστημα και η εποπτική αρχή προκειμένου να αποκλειστεί ακόμη και παν μακρινό ενδεχόμενο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v