Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 6 2010

Σφηνάκια για ΕΛΦΙΚΟ, "πακέτα" και ομόλογα

Σφηνάκια για ΕΛΦΙΚΟ, πακέτα και ομόλογα
ΕΛΦΙΚΟ: Μεθοδικό μάζεμα με τινάγματα άλλοτε προς τα κάτω και άλλοτε προς τα πάνω εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες στη μετοχή.

Ο τζίρος αυξήθηκε σε σχέση με τη συναλλακτική δραστηριότητα του τελευταίου διαστήματος, με την τιμή να κινείται σε εύρος μεταξύ 0,63 - 0,84 ευρώ τις τελευταίες επτά ημέρες.

ΠΑΚΕΤΑ - MiFID: Τα πακέτα που διενεργούνται εδώ και μερικές συνεδριάσεις σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν αποτελούν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Είναι το άθροισμα εντολών αγοράς οι οποίες εκτελούνται ως αποτέλεσμα των αθροιστικών αγορών που διενεργούνται μέσω dark pools.

Η εντολή τρέχει, δηλαδή, ηλεκτρονικά, για μερικές ώρες ή και ημέρες και όταν συγκεντρώνονται οι μετοχές που βάζουν στο σύστημα ως πωλητές διάφορες ΑΧΕ γίνεται το «πακέτο».

Ενδεικτικό των ισχνών πλέον συναλλαγών ακόμη και σε blue chips όπως οι Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ κ.ά.

Σε κάποιες εναλλακτικές πλατφόρμες όπως αυτή του NYSE Euronext υπάρχει υπηρεσία γνωστοποίησης των post trade δεδομένων για τις συναλλαγές μέσω dark pools. Σε άλλες πάλι όχι.


ΠΑΚΕΤΑ - ΕΝΕΧΥΡΑ:
Tο τελευταίο διάστημα διενεργείται και σειρά πακέτων μετοχών σε μικρομεσαίες εταιρίες.

Πακέτα που προκαλούν απορίες καθώς διενεργούνται μεν λίγο πριν από το τέλος τριμήνου, αλλά οι τιμές είναι κοντά στα χαμηλά τους. Δεν πρόκειται, επομένως, για τα κλασικά γυρίσματα των βασικών μετόχων προκειμένου να εγγραφούν υπεραξίες.

Αρκετά απ' αυτά είναι απλώς νέα ενέχυρα που απαιτούν οι τράπεζες καθώς οι τιμές έχουν υποχωρήσει και μαζί τους η αξία των μετοχικών ενεχύρων. Άλλο ένα σημάδι των σημαντικών δυσκολιών σε οικονομία, επιχειρήσεις και τράπεζες.


ΟΜΟΛΟΓΑ - Τ.+10: Παλαιό αλλά πάντα επίκαιρο. Προ πενταμήνου περίπου η ΤτΕ αποφάσισε να κάνει δεκτή ευρωπαϊκή οδηγία που επιτρέπει την εκκαθάριση και τον διακανονισμό ομολόγων στο Τ.+10 από το Τ.+3.

Η αγορά θεώρησε τότε άκαιρο τον χειρισμό καθώς διευκόλυνε τους έχοντες short θέσεις και τα ρεπαρίσματα.

Πέραν όμως αυτού δημιουργήθηκε και ένα μίνι νομικό θέμα καθώς η ενσωμάτωση της οδηγίας έγινε με απόφαση διευθυντή, ενώ απαιτείται πράξη διοικητή.

Η οποία, όπως ακούμε, τυπικά, ήρθε στα τέλη του Φλεβάρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v