Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 10 2010

Πως φθάσαμε από το Τ+10 στον Τ+1 στα ομόλογα

Πως φθάσαμε από το Τ+10 στον Τ+1 στα ομόλογα
Η προχθεσινή απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να επιβάλει διακανονισμό των ανοικτών θέσεων πώλησης στα ομόλογα στο Τ.+ 1 αναμφίβολα ήταν σωστή.

Είναι τόσο μεγάλος πια ο όγκος των short θέσεων επί ελληνικών ομολόγων και τέτοια τα κέρδη από την εκτίναξη των spreads που είχε χαθεί στην κυριολεξία η μπάλα.

Χαρτιά πωλούνταν και επαναπωλούνταν εντός της ίδιας συνεδρίασης χωρίς να υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι ζημιές για όσους ειδικούς διαπραγματευτές παρέμεναν στις επάλξεις (βλέπε Εθνική Τράπεζα) να αρχίσουν να είναι υπολογίσιμες.

Και για αυτό ευθύνεται η απόφαση της Τ.τ.Ε πέρσι τον Οκτώβριο να επεκτείνει στο Τ. συν 10 την δυνατότητα διακανονισμού ανοικτών θέσεων πώλησης.

Τα penalties που επιβλήθηκαν για τον μη διακανονισμό στο Τ. + 3 αποδείχθηκαν στην πράξη πολύ μικρά, καθώς η διεύρυνση των spreads χάριζε υψηλές αποδόσεις σε όσους ήταν σορταρισμένοι.

Και όπως έχει γράψει ήδη η στήλη, η απόφαση ελήφθη χωρίς πράξη Διοικητού η οποία ήλθε, αθόρυβα, τον Φεβρουάριο.

Υπό την πίεση της Εθνικής η Τ.τ.Ε αναγκάστηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη και αφού για περίπου μια με μιάμιση ώρα η δευτερογενής αγορά ήταν παγωμένη να περιορίσει τον διακανονισμό ανοικτών θέσεων πώλησης στο Τ.+1.

Και να θεσπίσει δημοπρασίες στο τέλος κάθε συνεδρίασης ώστε να δανείζονται χαρτιά αυτοί που έχουν σορτάρει και δεν τα έχουν.

Τα spreads αποκλιμακώθηκαν μετά την απόφαση ενώ υπάρχει η γκρίνια ότι αν δεν θεσπίζονταν δημοπρασίες τότε το κλείσιμο των spreads θα ήταν μεγαλύτερο καθώς θα προκαλούνταν short squeeze.

Η Τ.τ.Ε επέλεξε όπως και ο ΟΔΔΗΧ στην περίπτωση της επανέκδοσης του 20ετούς να μην γδάρει κάποια χαρτοφυλάκια, πελάτες μεγάλων τραπεζών.

Γιατί ξέρει ότι η εκτίναξη των spreads στις συνεδριάσεις Τρίτης, Τετάρτης και Πέμπτης δεν ήταν αποτέλεσμα κερδοσκοπικών κινήσεων αλλά «πανικού» που επικράτησε μεταξύ τελικών επενδυτών για το αν η χώρα θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης.

Στάση που επικροτούν οι συνετοί της αγοράς, οι οποίοι κατηγορούσαν τους προηγούμενους μήνες την Τ. τ. Ε για το Τ.+10.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v