Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 2 2004

Έβαλαν τα χέρια τους κι έβγαλαν τα... μάτια τους!

Η προσεκτική ανάγνωση της ανακοίνωσης της Informatics αποκαλύπτει φαινόμενα για τα οποία οφείλει να ντρέπεται η ”ώριμη” αγορά μας, του έτους 2004.

Το περίεργο όμως για όσους γνωρίζουν τα παρασκήνια της Σοφοκλέους δεν είναι το ότι όσα προκύπτουν από την ανακοίνωση αυτή γίνονται ή, αν θέλετε, γίνονταν μέχρι χθες.

Το περίεργο είναι ότι αυτή τη φορά λέγονται ανοικτά, ομολογούνται αν θέλετε, σε μια εταιρική ανακοίνωση.

Εν ολίγοις περιγράφονται φαινόμενα που είναι αντίθετα με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, η οποία βεβαίως απλώς δεν εφαρμοζόταν!

Οι μέτοχοι της Ιnformatics κάνουν λόγο για την ύπαρξη συγκεκριμένων συμφωνιών ανοικτής πίστωσης με την ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΧΕΠΕΥ, την οποία μάλιστα προσδιορίζουν στις… 30 ημέρες (τονίζουν δε με... νόημα ότι αρνήθηκαν προτάσεις της χρηματιστηριακής για πολύ μεγαλύτερη διάρκεια πίστωσης!).

Ακόμη, παραδέχονται ότι η πίστωση ήταν συστηματικά κυλιόμενη στα πλαίσια μιας μακροχρόνιας ”συνεργασίας”, ενώ προφανέστατα (από τον όγκο των πωλήσεων στη μετοχή που έκανε η ΑΧΕΠΕΥ άνευ της συγκατάθεσης των μεγαλομετόχων της εταιρίας) αφορούσε πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά.

Καμία σχέση λοιπόν με το margin και τα όριά του, καμία σχέση με το Τ+3, πλήρης επικράτηση του… ”εθιμικού” -τάχα- δικαίου, με σαφές κέρδος για την ΑΧΕΠΕΥ τους τόκους (και τις προμήθειες επί των συναλλαγών), το ύψος των οποίων παραμένει άγνωστο.

Είναι βέβαια περιττό να ειπωθούν οι λόγοι για τους οποίους οι βασικοί μέτοχοι μιας εισηγμένης εταιρίας χρειάζονταν ανοικτές πιστώσεις σε συστηματική βάση, όπως είναι εύλογο το πώς έκλειναν τη ”θέση” τους.

Η οποία, αν κρίνουμε από τα όσα έγιναν, αφορούσε μία και μόνο μετοχή.

Αυτή της εταιρίας τους!

Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στους εμπλεκόμενους σε αυτό το παρα-χρηματιστηριακό ”νταραβέρι”, τους έκανε να βάλουν τα χέρια τους και να βγάλουν τα... μάτια τους, φέρνοντας επιτέλους τα παρασκηνιακά φαινόμενα στην επιφάνεια.

Ας είναι αυτό η αρχή για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα. Διότι αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο, οι επενδυτές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην αγορά.

Υ.Γ.: Μήπως οι καλοί κύριοι της Ιnformatics θα μπορούσαν να μας πουν γιατί δεν πήγαν στην τράπεζα να πάρουν ένα μετοχοδάνειο και ”προτίμησαν” αυτού του είδους την... ταλαιπωρία;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v