Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 1 2010

Τα σενάρια για το ύψος της βοήθειας και οι αγορές

Τα σενάρια για το ύψος της βοήθειας και οι αγορές
Στο πόσα λεφτά θα μπουν πάνω στο τραπέζι για την Ελλάδα και κυρίως πώς θα εξασφαλισθούν από την Ευρωζώνη εστιάζεται πλέον η προσοχή των αγορών.

Από τις απαντήσεις που θα δοθούν με την ανακοίνωση του πακέτου σωτηρίας της Ελλάδας θα κριθεί η πορεία των αγορών σε Ελλάδα και κυρίως το αν αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση του Ευρωπαικού Νότου και κατ' επέκταση της ζώνης του ευρώ.

Οι αναλυτές ευρωπαικών τραπεζών εκτιμούν ότι Εurogroup και ΔΝΤ θα ανακοινώσουν το συνολικό ποσό που υπό προυποθέσεις μπορεί να δανειστεί η Ελλάδα στην τριετία.

Και το ποσό θα είναι εντυπωσιακό καθώς υπό προυποθέσεις η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί ως και 135 - 150 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα στους αναλυτές Αγγλοσαξονικών τραπεζών, κυριαρχεί ο προβληματισμός.

Κάποιοι εκτιμούν ότι ΔΝΤ και Ευρωζώνη θα ανακοινώσουν μόνο το ύψος της βοήθειας για το 2010 σημειώνοντας ότι έχει συμφωνηθεί βοήθεια και για το 2011 και 2012, το ύψος της οποίας δεν θα δημοσιοποιηθεί.

Ακόμη, όμως, και αν ανακοινωθεί ότι το πακέτο θα είναι ύψους 150 δισ. ευρώ αν δεν διευκρινισθεί πως θα εξασφαλισθεί η συμμετοχή της Ευρωζώνης (περί τα 100 δισ. ευρώ) η αμφισβήτηση σταδιακά θα κυριαρχήσει.

Η Ευρωζώνη για να συνεχίσει να βρίσκεται έστω μισό βήμα πριν από τις αγορές θα πρέπει σύμφωνα με εγχώριους τραπεζίτες να αποφύγει πάση θυσία την «σαλαμοποίηση» της βοήθειας στην Ελλάδα και εν συνεχεία να δώσει πειστικές απαντήσεις για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα για το 2011 και το 2012

Θα συνεχισθεί το μοντέλο των διμερών δανείων; Και αν ναι πως θα σηκώσουν αυτό το βάρος χώρες με υψηλό χρέος; Θα θεσπισθεί κοινός μηχανισμός (Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο) και αν ναι μέσω ποιας διαδικασίας οικονομικής ενοποίησης και με ποιες υποχρεώσεις;

Μοιάζει με ευρωγρίφο αλλά αποτελεί μονόδρομο καθώς σε διαφορετική περίπτωση αναλυτές και τραπεζίτες εκτιμούν ότι η πίεση στους ελληνικούς τίτλους θα επανέλθει και ο κίνδυνος μετάστασης της κρίσης στην Πορτογαλία θα παραμείνει ανοικτός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v