Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 8 2004

Γενικές Συνελεύσεις: Μικρές... ιλαροτραγωδίες!

Σειρά προτάσεων (που θα παρουσιαστούν και από το euro2day.gr) για θέματα που ανέκυψαν κατά τις περίπου 50 γενικές συνελεύσεις τις οποίες παρακολούθησε η διοίκηση και τα μέλη του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου, συζητήθηκαν στην πρώτη οργανωμένη συνάντηση του ΣΕΔ με δημοσιογράφους του χρηματιστηριακού χώρου.

Για τη στήλη κρατήσαμε τρία μικρά… παραλειπόμενα.

- Τον εκνευρισμό γνωστού επιχειρηματία, που υπήρξε μάλιστα από τους ”αστέρες” του 1999 (από τον κλάδο εμπορίας ηλεκτρικών συσκευών), όταν ρωτήθηκε γιατί δεν παρίστανται στη συνέλευση της εταιρίας του τα ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

”Γιατί εγώ δεν σας… κάνω;”, ήταν η ”εμπνευσμένη” απάντηση, προφανώς στο πλαίσιο μιας εταιρικής διακυβέρνησης εφαρμοσμένης ”α λα γκρέκα”.

- Ολίγον μετά το… τέλος της γενικής συνέλευσης, εδέησε ο διεθνοποιημένος ακτοπλοϊκός όμιλος της Σοφοκλέους να μοιράσει στους μετόχους του το ενημερωτικό δελτίο του 2003.

Προφανώς για να έχουν την ευκαιρία να το μελετήσουν οι μέτοχοι και να διατυπώσουν τις απορίες τους κατά τη διάρκεια της... επόμενης γενικής συνέλευσης, το 2005!

- Άφαντα τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ. από τις περισσότερες συνελεύσεις. Με την απουσία τους, βέβαια, έδωσαν στους ”ψαγμένους” μετόχους την ευκαιρία να σχολιάσουν με εξαιρετικά καυστικό τρόπο τις πολύτιμες υπηρεσίες που κατά τα λοιπά (δεν) έχει προσφέρει η παρουσία τους στην αγορά μας.

Χρηματιστής ακούστηκε μάλιστα να λέει δημοσίως -στο περιθώριο γενικής συνέλευσης- ότι… ”η εταιρική διακυβέρνηση έγινε για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους κάποιοι καθηγητές, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα”.

Τι να κάνουμε, οι καιροί είναι δύσκολοι, συμπληρώνουμε εμείς. Λίγο το ’χεις να κάνεις μια χάρη σε ένα φίλο επιχειρηματία και να εισπράττεις και καμιά πεντακοσαριά ευρουδάκια το μήνα;

ΥΓ.: Το σοβαρό είναι να μιλήσουμε για την αίσθηση που αποκόμισαν οι ίδιοι από τις διαθέσεις των μεγαλομετόχων απέναντι στους μικροεπενδυτές. ”Σε τι βαθμό παρατηρήσατε να υπάρχει πραγματικός σεβασμός στα δικαιώματα και στο ρόλο των μικροεπενδυτών;” ήταν η -ρητορική εδώ που τα λέμε- ερώτηση.

”Δυστυχώς σε ένα μικρό ποσοστό” ήταν η -αναμενόμενη για όσους έχουν παρακολουθήσει αρκετές συνελεύσεις- απάντηση.

Βλέπετε, το μόνο κίνητρο που έχουν συνηθίσει να δίνουν στους μικροεπενδυτές τους οι περισσότεροι μεγαλομέτοχοι της Σοφοκλέους είναι ένας καλός... μπουφές μετά τη λήξη των εργασιών της συνέλευσης στα γνωστά κεντρικά ξενοδοχεία.

Κι αυτό αν η χρονιά είναι καλή. Αλλιώς, στα γραφεία της εταιρίας με καφεδάκι σε πλαστικό και ολίγα από... βουτήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v