Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 28 2010

Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, Alapis και Folli Follie

Σφηνάκια για ΟΠΑΠ, Alapis και Folli Follie
ΟΠΑΠ: Έκπληξη επιφύλαξαν τα αποτελέσματα του οργανισμού στους αναλυτές.

Λόγω των διαρροών που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα, οι αναλυτές έπιασαν την πτώση του τζίρου του ΚΙΝΟ κατά 11%, όπως και την άνοδο των πωλήσεων του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ κατά 6%.

Ταυτόχρονα, ήταν περίπου γνωστό ότι το pay out στο Στοίχημα εκτοξεύτηκε στο 69,9% από 64% πέρυσι.

Παρ' όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι μικτό περιθώριο κέρδους ήταν χειρότερο του consensus, σε επίπεδο EBITDA και καθαρών κερδών ο ΟΠΑΠ εμφάνισε καλύτερα νούμερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Αιτία οι περικοπές κόστους στις οποίες προχώρησε και ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής (24,7% έναντι 26,8% στο α΄ τρίμηνο του 2009).

Τα EBITDA υποχώρησαν κατά 11,8%, επίδοση καλύτερη από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, με τις συνολικές πωλήσεις να υποχωρούν κατά 6%.

Και τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 11%, όμως ήταν ελαφρώς καλύτερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.


ALAPIS: Η αλλαγή στην πολιτική αποσβέσεων που ξεκίνησε από το δ΄ τρίμηνο του 2009… ευθύνεται για τα «πενιχρά» κέρδη α΄ τριμήνου.

Ο όμιλος διενήργησε αποσβέσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο έναντι 26 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η τακτική των αυξημένων αποσβέσεων θα συνεχιστεί και στα δύο επόμενα τρίμηνα και επομένως η κερδοφορία θα συνεχίσει να πιέζεται.

Πέρυσι ο όμιλος απόσβεσε πάγια και άυλα στοιχεία 165 εκατ. ευρώ. Όπερ σημαίνει ότι κατ' ελάχιστο φέτος οι αποσβέσεις ανά τρίμηνο θα ανέρχονται στα 41 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο πωλήσεων και EBITDA η σημαντική άνοδος στις πωλήσεις ανθρωπίνου φαρμάκου αποτελεί το καθοριστικό στοιχείο.

Ο τζίρος στο ανθρώπινο φάρμακο αυξήθηκε κατά 22%, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους οι πωλήσεις μειώθηκαν (πλην των απορρυπαντικών όπου παρέμειναν σταθερές).

Αποτέλεσμα οι πωλήσεις ανθρωπίνου φαρμάκου να συμμετέχουν με 74% στον συνολικό τζίρο έναντι 69% το α΄ τρίμηνο του 2009 και το περιθώριο EBITDA να συμπιεστεί οριακά στο 29,6% από 31,9%.

Υ.Γ. Ο όμιλος «έκαψε» 189 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο κίνησης το α΄ τρίμηνο ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων πληρωμών από τα νοσοκομεία και ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 824 εκατ. ευρώ από 704 εκατ. ευρώ.


FOLLI FOLLIE: Η διοίκηση της εταιρίας ανέφερε χθες στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ότι εντός των επόμενων εβδομάδων πρόκειται να προχωρήσει σε refinancing δανείων ύψους 292 εκατ. ευρώ.

Εκτίμησε δε ότι η αναχρηματοδότηση δανείων θα γίνει με υψηλότερα spreads κατά 3% με 4%.

Εκτίμηση που προκαλεί απορίες δεδομένου ότι, όπως μαθαίνουμε, η F-F βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένες τράπεζες μήπως και αναχρηματοδοτήσει μέρος των δανείων της στο εξωτερικό. Όπερ σημαίνει χαμηλότερο κόστος.

Ταυτόχρονα, ακούμε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν πολλά σενάρια εξασφάλισης ρευστότητας που ξεκινούν από κινήσεις μείωσης του δανεισμού και φτάνουν ως τη βελτίωση του RoE.

Μέσα σε όλα αυτά, δε, υπάρχει και πρόταση για buy back στην ατζέντα της προσεχούς Γ.Σ. της εταιρίας.

Η διοίκησή της εξήγησε πως αν και η αύξηση της ρευστότητας της για να εξυπηρετηθούν επενδύσεις, σχέδια επεκτάσεων αλλά και ο δανεισμός παραμένει προτεραιότητα, εντούτοις θεωρεί ότι η μετοχή του ομίλου είναι υποτιμημένη και άρα θα πρέπει να υποστηριχτεί από ένα πρόγραμμα αγορών.

Ως εκ τούτου στην πράξη όλα δείχνουν να παραμένουν ανοιχτά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v