Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 26 2010

Ο φόβος της διπλής ύφεσης και τα ρίγη των αγορών

Ο φόβος της διπλής ύφεσης και τα ρίγη των αγορών
Ο S&P δίνει μάχη να κρατήσει τα χαμηλά της 5ης Φεβρουαρίου (1.039 μονάδες) και ο DAX αντίστοιχα τα χαμηλά του Φεβρουαρίου (5.650 μονάδες).

Τόσο τα long only χαρτοφυλάκια όσο και τα hedge funds έσπευσαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις να περιορίσουν την έκθεσή τους σε μετοχές και ομόλογα.

Αιτία ή αφορμή η επανερχόμενη ανησυχία περί διπλής ύφεσης.

Η ασθενής ανάπτυξη των τελευταίων μηνών απειλείται από την κρίση χρέους και τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές -προς το παρόν- κυβερνήσεις.

Σε όλα αυτά προσθέστε την κρίση στην Κορεατική χερσόνησο, την πτώση των μετάλλων μετά τον φόρο που επέβαλε η Αυστραλία, τις επανερχόμενες αμφιβολίες για το αν το τραπεζικό σύστημα έχει αντιμετωπίσει τις ζημιές της κρίσης ή απλώς τις σκέπασε κάτω από το χαλί και άλλα.

Στη συγκυρία έχει συγκεντρωθεί σημαντική αρνητική ειδησεογραφία, ενώ τα θετικά των καλών εταιρικών κερδών έχουν προεξοφληθεί και η επιδείνωση των τεχνικών δεικτών επιτείνει το «κακό» κλίμα.

Καθαρά τεχνικά ο S&P μπορεί, σύμφωνα με έμπειρο στέλεχος της αγοράς, να «βυθιστεί» φωτογραφικά ως τις 1.026 μονάδες, αλλά πρέπει να τις κρατήσει και να επιστρέψει γρήγορα στα επίπεδα των 1.040 μονάδων.

Σε διαφορετική περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω βαθιά διόρθωση που θα αποτυπώσει και τους φόβους περί διπλής ύφεσης.

Υ.Γ. Το Χ.Α. σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μπορεί να δώσει τιμή από τις 1.514 μονάδες ως τις 1.434 μονάδες. Αν ο S&P κρατήσει τη γραμμή των 1.026 θα δώσει μάχη και το Χ.Α. στην περιοχή των 1.470 μονάδων, εκτιμούν τεχνικοί αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v