Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 15 2010

Σφηνάκια για ΕΤΕ-αγορά, Ιασώ & Τεχνική Ολυμπιακή

Σφηνάκια για ΕΤΕ-αγορά, Ιασώ & Τεχνική Ολυμπιακή
ΑΓΟΡΑ - ΕΤE: Για πρώτη φορά, μετά τις 11 Μαΐου, ο FTSE/ASE-20 έδωσε από την αρχή της χθεσινής συνεδρίασης καθαρά ανοδικό σήμα διασπώντας τις 725 μονάδες και έφτασε ως τις 748,41 μονάδες.

Μπροστά του έχει πλέον το εβδομαδιαίο όριο των 760 - 765 μονάδων και με δεδομένο ότι διανύουμε εβδομάδα κλεισίματος παραγώγων είναι πιθανόν να κινηθεί προς αυτά τα νούμερα γρήγορα.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας δείχνει να αποτελεί τον οδηγό, καθώς έφτασε πρώτη χθες στο αντίστοιχο εβδομαδιαίο όριο (10,35 με 10,40 ευρώ), δίνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 10,37 ευρώ.

Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, καθώς ήδη από την Παρασκευή οι αγοραστές στον τίτλο έβγαλαν… μάτι. Περίπου 70 χιλιάδες μετοχές ΕΤΕ αγοράστηκαν στη δημοπρασία της Παρασκευής στα 9,70 ευρώ, δίνοντας σήμα ότι κάποιοι ποντάρουν για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Το γεγονός βέβαια ότι η χθεσινή άνοδος επιτεύχθηκε με χαμηλό τζίρο δείχνει ότι κυρίαρχο στοιχείο ήταν η απουσία πωλητών. Εξέλιξη που συνέβαλε καθοριστικά στην ένταση την οποία έλαβε η ανοδική αντίδραση.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπήρχαν και αξιόλογα flows. Όσοι τοποθετήθηκαν στο Χ.Α. την προηγούμενη εβδομάδα έχουν κυρίως βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και ακολουθούν την αγορά καθαρά τεχνικά.

Όπερ σημαίνει ότι στις αντιστάσεις θα συνωστίζονται στην έξοδο.

Υ.Γ.: Μένει επομένως να φανεί αν το πρώτο κύμα της ανόδου θα πωληθεί στα προσεχώς…

ΙΑΣΩ: Ενδιαφέρον για την ανάληψη του management του Ερρίκος Ντυνάν διατύπωσε πρόσφατα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του ομίλου Ιασώ κ. Γ. Σταματίου.

Ο κ. Σταματίου δήλωσε ότι ο όμιλος αναμένει από το Ερρίκος Ντυνάν να διευκρινίσει τον τρόπο και τους όρους της διαδικασίας αξιολόγησης και ανάθεσης του management και εφόσον κριθούν συμφέροντες η Ιασώ θα συμμετάσχει στη διαδικασία.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν, βέβαια, είναι πολλά. Από το αν θα υπάρξει διαγωνισμός για την ανάθεση του management μέχρι το αν ο ασκών τη διοίκηση του Ντυνάν θα μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση με τη Γαία για την εκμετάλλευση της μαιευτικής κλινικής.

Υ.Γ. Γι' αυτό και η αγορά εικάζει ότι είναι πιθανότερο το management του Ερρίκος Ντυνάν να περάσει υπό το Ιατρικό Αθηνών. Άλλη μια τρίπλα για να κερδηθεί χρόνος.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Με μαχαίρι στα έξοδα διοίκησης και προσπάθεια είσπραξης απαιτήσεων επιχειρεί ο όμιλος να αντισταθμίσει την επίπτωση από την καθίζηση πωλήσεων (7,5 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο έναντι 20,2 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω της κατακόρυφης πτώσης των κατασκευαστικών εργασιών ( 5,9 εκατ. ευρώ από 16,5 εκατ. ευρώ).

Ο όμιλος μείωσε κατά 504 χιλ. ευρώ ή 50% τα έξοδα διοίκησης και οι ζημιές στα EBITDA ανήλθαν σε 2,4 εκατ. ευρώ.

Οι απαιτήσεις από κατασκευαστικά συμβόλαια μειώθηκαν οριακά στα 38 εκατ. ευρώ από 40,7 εκατ. ευρώ και από κοινοπραξίες στα 2,1 εκατ. ευρώ από 2,2 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις από πελάτες μειώθηκαν στα 22,9 εκατ. ευρώ από 25,6 εκατ. ευρώ και οι λοιπές απαιτήσεις στα 35 εκατ. ευρώ από 37,4 εκατ. ευρώ.

Από τις λοιπές απαιτήσεις τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν σε επίδικες απαιτήσεις κατά του ελληνικού δημοσίου.

Χάρη στη μείωση των απαιτήσεων και στην είσπραξη επιχορηγήσεων για υλοποιηθείσες επενδύσεις, ο συνολικός δανεισμός του ομίλου μειώθηκε στο α΄ τρίμηνο κατά 8,8 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός του ανερχόταν στις 31/3 στα 15,7 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v