Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 29 2010

Μ. Ι. Μαΐλλης: Το mea culpa και οι αντιφάσεις

Μ. Ι. Μαΐλλης: Το mea culpa και οι αντιφάσεις
"Mea culpa", με καθυστέρηση μερικών ετών, αναφώνησε, χθες κατά την διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης, ο κ. Μιχάλης Μαίλλης.

Ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος και πρόεδρος της εισηγμένης, κάνοντας την αυτοκριτική του δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του ομίλου έπρεπε να έχει ξεκινήσει το 2002 ή έστω το 2003 και όχι το 2007.

Όταν τέλειωσε, δηλαδή, ο κύκλος των εξαγορών, ο οποίος άνοιξε το 1999 και μετασχημάτισε την Μ. Ι. Μαΐλλης στον δεύτερο μεγαλύτερο, παγκοσμίως, παίκτη της αγοράς δευτερογενούς συσκευασίας.

Αν ο κ. Μαΐλλης είχε αποδεχθεί το 2002 τις εισηγήσεις στελεχών του για άμεση αναδιάρθρωση, ίσως τα πράγματα σήμερα να ήταν διαφορετικά.

Η ιστορία, όμως, δεν γράφεται με υποθέσεις.

Και η αυτοκριτική δεν είναι το δυνατό σημείο του Μαΐλλη. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν απέφυγε χθες να ρίξει έμμεσες βολές σε τράπεζες αλλά και το management της εταιρείας.

Χαρακτηρίζοντας «υπέρογκα και λίγο παλαβά» τα περίπου 8 εκατ. ευρώ που πλήρωσε ο όμιλος Μαΐλλη σε συμβούλους αναδιάρθρωσης, δικηγόρους και ελεγκτικές εταιρείες.

Ποσά που πλήρωσε κατ΄ επιταγή των τραπεζών και των ομολογιούχων και με συναίνεση του management στο οποίο ο ίδιος δεν συμμετείχε.

Τα περισσότερα όμως από αυτά τα έξοδα πληρώθηκαν κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια
για μελέτες αναδιάρθρωσης, η οποία, προφανώς πέραν του ότι καθυστέρησε δεν διενεργήθηκε και στην απαραίτητη έκταση και ένταση.

Τους μετόχους, που έχουν πληρώσει, ήδη, - με την κατρακύλα της μετοχής και την απουσία μερίσματος - τα λάθη, περισσότερο τους ενδιαφέρει τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

Η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους αναμένεται σύμφωνα με την διοίκηση της Μαίλλης να υπογραφεί εντός του Ιουλίου. Μέχρι τον Οκτώβριο- Νοέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί και η ΑΜΚ με κεφαλαιοποίηση χρεών 70 εκατ. ευρώ.

Είναι αρκετή η κεφαλαιοποίηση χρεών;

Πόσο χρέος μπορεί να σηκώσει το Business;

Γιατί το Μετατρέψιμο Ομολογιακό επιβαρύνεται με τόκους που κεφαλαιοποιούνται; Τακτική ασυνήθης για ΜΟΔ.

Είναι ικανά να χρηματοδοτήσουν τις πωλήσεις τις εταιρείες τα 16 εκατ. ευρώ που θα δοθούν ως κεφάλαιο κίνησης;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έχουν τώρα σημασία προκειμένου να κριθεί αν η εταιρεία μπορεί να ανακάμψει.

Y. Γ: H διοίκηση του ομίλου δήλωσε ότι η εταιρεία ξεπέρασε την κρίση, εκφράζοντας την αισιοδοξία της για αύξηση των πωλήσεων στο β΄ εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v