Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 3 2010

Κατασκευές: Μην πιάσουμε και... ψείρες!

Κατασκευές: Μην πιάσουμε και... ψείρες!
Οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις "αραιώνουν" μήνα με τον μήνα, καθώς η κρίση αναγκάζει τους πλέον αδύναμους κρίκους του κλάδου να... καταθέτουν τα όπλα.

"Αραιώνουν" όμως και οι εργαζόμενοι στον χώρο των κατασκευών, αυξάνοντας επικίνδυνα το ποσοστό της ανεργίας.

Σήμερα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υποδομών, στην επικράτεια λειτουργούν 579 τεχνικές εταιρίες με πτυχίο 3ης - 7ης τάξης έναντι 594 επιχειρήσεων που ανέπτυσσαν δραστηριότητα στα τέλη του 2009.

Δηλαδή, μέσα σε μόλις έξι μήνες εγκατέλειψαν τον κλάδο 15 επιχειρήσεις, προφανώς λόγω της κρίσης και της έλλειψης έργων. Υπενθυμίζεται πως εντός του 2009 είχαν κατεβάσει ρολά 58 τεχνικές εταιρίες, ενώ άλλες 17 επιχειρήσεις είχαν κάνει το ίδιο τον προηγούμενο χρόνο, που σηματοδότησε την έναρξη της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ασφαλώς, τη "νύφη" πληρώνουν οι εργαζόμενοι, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία διετία. Συγκεκριμένα, από το 2008 μέχρι σήμερα χάθηκαν περίπου 55 χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο και από τους 395 χιλιάδες ανθρώπους που απασχολούσε η ατμομηχανή της οικονομίας μας, αυτήν τη στιγμή προσφέρει δουλειά μόλις σε 340 χιλιάδες άτομα.

Βέβαια, οι χαμένες θέσεις εργασίας μπορούν να αναπληρωθούν γρήγορα σε περίπτωση όπου ανατεθούν νέα δημόσια έργα και προωθηθούν καινούργιες ιδιωτικές επενδύσεις, εξέλιξη η οποία όμως δεν φαίνεται αρκετά πιθανή για φέτος τουλάχιστον.

Ίσως από τον επόμενο χρόνο και βλέπουμε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v