Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 18 2010

Μετρητά "εδώ και τώρα"

Μετρητά εδώ και τώρα
Συνεχίζονται και φέτος οι ρευστοποιήσεις ασφαλιστικών συμβολαίων από πελάτες.

Πέρυσι το φαινόμενο αυτό είχε αποδοθεί σε σημαντικό βαθμό στην ανασφάλεια που επικρατούσε για τις εταιρίες Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν πληροφορηθεί τι συνέβαινε και έσπευδαν να ρευστοποιήσουν όπως-όπως.

Φέτος οφείλεται όχι μόνο στα υψηλότερα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες σε σχέση με την ελάχιστη εγγυημένη απόδοση των ασφαλιστικών προγραμμάτων (προσεχώς πάντως τα τραπεζικά επιτόκια θα υποχωρήσουν) αλλά και στην ανάγκη πολλών νοικοκυριών για ρευστότητα "εδώ και τώρα", με αποτέλεσμα να ρευστοποιούνται συμβόλαια με στόχο τα μετρητά, ακόμη και όταν οι πελάτες γνωρίζουν πως από την κίνησή τους αυτή συνήθως ζημιώνονται σημαντικά (τα συμβόλαια αποδίδουν κυρίως κατά τα τελευταία χρόνια της διάρκειάς τους, από πρόωρες ρευστοποιήσεις χάνονται οι ελάχιστες εγγυημένες αποδόσεις κ.λπ.).

Η ανάγκη για μετρητά οδηγεί επίσης πολλά νοικοκυριά σε "γκρίζες" ή ακόμη και σε παράνομες πράξεις. Για παράδειγμα, πολλά πουλάνε μισοτιμής παράνομα παλιά κοσμήματα στα καταστήματα λιανικής και στη συνέχεια τα καταστήματα τα πωλούν -φυσικά χωρίς απόδειξη- στους όποιους ενδιαφερομένους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι πωλήσεις νέων κοσμημάτων έχουν μειωθεί τόσο πολύ.

Έκταση επίσης έχει πάρει και η προσπάθεια εύρεσης μετρητών μέσα από πιστωτικές κάρτες, αφού κάποια κυκλώματα παίρνουν την πιστωτική κάρτα εκείνου που ζητά εναγωνίως μετρητά, εκτελούν μια εικονική συναλλαγή με κατάστημα που "είναι στο κόλπο" και δίνουν στο "θύμα" γύρω στο 50% του ποσού.

Και οι μεν επιτήδειοι εισπράττουν το σύνολο του ποσού από τις τράπεζες, τα δε "θύματα" που έχουν δανειστεί με τοκογλυφικό επιτόκιο καλούνται να αποπληρώσουν τις τράπεζες...

Αντί να λύσουν δηλαδή τα προβλήματά τους, τα πολλαπλασιάζουν!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v