Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 24 2010

Το πάρτι τελείωσε, αρχίζουν τα όργανα!

Το πάρτι τελείωσε, αρχίζουν τα όργανα!
Το τέλος των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου στις ΔΕΚΟ επιβάλλει η τρόικα, αποφασισμένη να κόψει τον γόρδιο δεσμό των αέναων ελλειμμάτων τους, που πολλές κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν ότι θα λύσουν, αλλά τελικά οι δεσμεύσεις δεν ήταν τίποτα περισσότερο από λόγια του αέρα.

Στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά τις θερινές εξετάσεις, ο πίνακας της σελίδας 18 δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία: πολύ απλά λέει στην κυβέρνηση πως μέχρι το τέλος του 2011 μπορεί να «φορτώσει» τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου προς τις ΔΕΚΟ με επιπλέον 1 δισ. ευρώ και στη συνέχεια... 0 και 0 και 0 για τα επόμενα χρόνια. Κοινώς, το πάρτι των εγγυήσεων τελείωσε!

«Γιατί να τελειώσει;», θα αναρωτηθούν πολλοί. «Είναι κακό το ελληνικό δημόσιο να δίνει την εγγύησή του σε μια ΔΕΚΟ για να δανειστεί και να επιτελέσει το κοινωνικό της έργο;».

Χείριστο. Στην Ελλάδα. Διότι ούτε κοινωνικό έργο υπάρχει και στο τέλος τα δανεικά των ΔΕΚΟ καταλήγουμε να τα πληρώνουμε οι φορολογούμενοι, αφού οι εγγυήσεις δίνονται, καταπίπτουν και στο τέλος απλώς το Δημόσιο «χώνει» διαρκώς χρήμα σε ελλειμματικούς και προβληματικούς οργανισμούς, για να τα βγάλουν πέρα.

Ρίξτε μια ματιά στα στοιχεία για να διαπιστώσετε το μέγεθος του προβλήματος: Οι εγγυήσεις το 2000 ήταν 8,4 δισ. ευρώ, το 2003 πέταξαν στα 12,1 δισ. ευρώ, το 2005 σκαρφάλωσαν στα 16,2 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2009 αναρριχήθηκαν στα 26,1 δισ. ευρώ. Και στο μεταξύ το 2000 κατέπεσαν εγγυήσεις 332 εκατ. ευρώ, το 2005 κατέπεσαν άλλα 373 εκατ. ευρώ, μετά μαζεύτηκαν λίγο τα πράγματα στις καταπτώσεις και πληρώνονται μόνο καμιά εκατοστή εκατομμύρια τον χρόνο.

Και στο μεταξύ οι ζημίες ζημίες και τα χρέη χρέη. Ας πάρουμε τις συγκοινωνιακές εταιρίες, που είναι και στην επικαιρότητα: βάσει των ισολογισμών τους, ο ΗΣΑΠ, η ΕΘΕΛ και ο ΗΛΠΑΠ είχαν ζημίες ύψους 504 εκατ. ευρώ το 2009 και συνολικές υποχρεώσεις 2,75 δισ. ευρώ.

Αυτά τα ελλείμματα, λέει η τρόικα, γράψτε τα στο χρέος και μην ξεχνάτε τον ΟΣΕ με το 1 δισ. τον χρόνο και τα 10 δισ. ευρώ συσσωρευμένων χρεών. Έτσι, το χρέος θα αυξηθεί περίπου 5 μονάδες του ΑΕΠ, λες και δεν το είχε ήδη το μπόι του...

Τι λέτε; Να κοπούν οι εγγυήσεις και να μπει τάξη στο χάος ή όχι;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v