Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 8 2010

Μαΐλλης: Οι τράπεζες έρχονται …

Μαΐλλης: Οι τράπεζες έρχονται …
Ένα βήμα πριν από την αλλαγή σελίδας βρίσκεται πλέον η Μαΐλλης, καθώς το μόνο που απομένει πια για να περάσει υπό τον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών και των ομολογιούχων της είναι η έγκριση από πλευράς τους της συμφωνίας για αναδιάρθρωση χρεών.

Μιας συμφωνίας που επί της αρχής δείχνει ότι μπορεί να δώσει ανάσα στον όμιλο.

Και αυτό γιατί μετοχοποιούνται δάνεια 75 εκατ. ευρώ, ενώ αναχρηματοδοτούνται μέσω κοινοπρακτικού δάνεια 116,8 εκατ. ευρώ και η εταιρία λαμβάνει κεφάλαιο κίνησης 16 εκατ. ευρώ.

Εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία, οι τράπεζες μετατρέπονται σε βασικό μέτοχο της Μαΐλλης και θα κατέχουν, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, πάνω από τα δύο τρίτα του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ο κ. Μιχάλης Μαΐλλης, ιδρυτής και βασικός μέτοχος σήμερα της εταιρίας, θα περιοριστεί σε θέση μετόχου μειοψηφίας, το πιθανότερο όμως είναι ότι θα διατηρήσει τη θέση την οποία κατέχει σήμερα. Αυτή του προέδρου του ομίλου, χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Το καυτό ερώτημα είναι αν η αναδιάρθρωση μπορεί να εξασφαλίσει την… ανάσα που χρειάζεται η Μαΐλλης για να επανέλθει σταδιακά σε λειτουργική κερδοφορία που να της επιτρέπει και τόκους να πληρώνει και δόσεις έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα.

Με βάση τις πρώτες, λιτές πληροφορίες της ανακοίνωσης, ο δανεισμός της θα μειωθεί σε 180 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 117 θα αναχρηματοδοτηθούν με πιθανή περίοδο χάριτος και τα 50 εκατ. ευρώ θα μετατραπούν σε ΜΟΔ με κεφαλαιοποιούμενο επιτόκιο.

Με ετήσιο EBITDA άνω των 20 εκατ. ευρώ, η Μαΐλλης θα μπορεί επομένως να εξυπηρετεί τόκους και να έχει και θετικές ταμειακές ροές, καθώς δεν προβλέπονται μεγάλες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Η δε συμφωνία αναδιάρθρωσης σταδιακά θα αποκαταστήσει τις γραμμές πίστωσης από προμηθευτές και τράπεζες.

Με χαμηλό, όμως, εξ αρχής κεφάλαιο κίνησης θα χρειαστεί αυξημένη προσοχή στη διαχείριση πρώτης ύλης και αποθεμάτων όπως και στη διασφάλιση των περιθωρίων κέρδους.

Σε έναν κλάδο όπου οι πρώτες ύλες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v