Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 14 2010

ΟΤΕ: Τι παίζει τώρα με τον δανεισμό

ΟΤΕ: Τι παίζει τώρα με τον δανεισμό
Υποχρεώσεις του ΟΤΕ λίγο υψηλότερες των 2 δισ. ευρώ λήγουν μέσα στο 2011 (το 1,4 δισ. ευρώ εξ αυτών τον προσεχή Φεβρουάριο), άλλα 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012 και 1,245 δισ. ευρώ το 2013.

Μια προφανής λύση, βέβαια, για τον Οργανισμό θα ήταν να προσφύγει στην αγορά για έκδοση νέου ομολογιακού δανείου, ωστόσο, με την κατάσταση που επικρατεί και με το αρνητικό outlook το οποίο έδωσε η Standard & Poor’s στην πιστοληπτική ικανότητα της εισηγμένης, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε πιθανότατα σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Στον ΟΤΕ, πάντως, δεν φαίνεται να ανησυχούν καθόλου για το θέμα:

- Πρώτα απ’ όλα, γιατί στο ταμείο ήδη υπάρχουν γύρω στα 900 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 500 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική κάλυψη της δόσης του Φεβρουαρίου.

- Δεύτερον, γιατί ο Οργανισμός θα μπορούσε να «σηκώσει» επιπλέον 332 εκατ. ευρώ από δανειακές γραμμές τις οποίες ήδη διαθέτει και δεν έχει χρησιμοποιήσει.

- Και τέλος, το όποιο υπόλοιπο ποσό χρειαστεί μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Deutsche Telekom, όπως έχει αποφασίσει σχετικά η γενική συνέλευση των μετόχων.

Επιπλέον, υπάρχουν δύο ακόμη «πηγές» για τον εισηγμένο όμιλο. Η πρώτη αφορά στις θετικές ταμειακές ροές τις οποίες επιτυγχάνει κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα η Morgan Stanley να προβλέπει ότι ο καθαρός δανεισμός του θα μειωθεί από τα 4,55 δισ. το 2009 στα 4,31 δισ. το 2010, στα 4 δισ. το 2011 και στα 3,89 δισ. το 2012.

Και η δεύτερη στην πιθανή εισροή πολύ σημαντικών κεφαλαίων σε περίπτωση πώλησης της συμμετοχής στον σερβικό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε και κάποια σχετική εξέλιξη στον ρουμανικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v