Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 3 2011

ΕΛΤΡΑΚ: Ζεσταίνει μηχανές εν αναμονή των έργων

ΕΛΤΡΑΚ: Ζεσταίνει μηχανές εν αναμονή των έργων
Το ξεμπλοκάρισμα των κατασκευαστικών έργων αναμένουν στην ΕΛΤΡΑΚ, ώστε να αρχίσουν να ανακάμπτουν και οι πωλήσεις των μηχανημάτων Caterpillar, τα οποία αντιπροσωπεύει η εισηγμένη στη χώρα.

Επί του παρόντος, ωστόσο, οι δυσκολίες εύρεσης κρατικής χρηματοδότησης αλλά και όσα συμβαίνουν γενικότερα με τα διόδια (μείωση διελεύσεων και άρνηση πληρωμών, που έχουν επιπτώσεις στα οικονομικά των κατασκευαστικών ομίλων) επηρεάζουν αρνητικά και την εταιρία.

Και οι άλλες βέβαια δραστηριότητες της ΕΛΤΡΑΚ (ελαστικά αυτοκινήτων, ανταλλακτικά) έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, όμως δεν παρουσιάζουν τις έντονες διακυμάνσεις του κατασκευαστικού κλάδου.

Έτσι, η πτώση των πωλήσεων, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2010 ήταν της τάξεως του 5,5%, στο δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 22%, στο τρίτο στο 31%, ενώ για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς μάλλον δεν αναμένεται κάποιος σημαντικός παράγοντας να έχει αλλάξει σημαντικά τα πράγματα.

Όσο για την παραδοσιακά ικανοποιητική μερισματική απόδοση της ΕΛΤΡΑΚ, και αυτή είναι υπό συζήτηση, καθώς τα αποτελέσματα εννεαμήνου ήταν ελαφρώς αρνητικά.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η μετοχή της εταιρίας είναι διαπραγματεύσιμη στο Χ.Α. με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 26 εκατ. ευρώ, όταν η καθαρή της θέση προσεγγίζει τα 58 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο του 2010 οι ταμειακές ροές ήταν θετικές, με αποτέλεσμα ο δανεισμός να μειωθεί κατά 8,5 εκατ. ευρώ.

Όσο για το μέλλον, εμείς θα μείνουμε σε παλαιότερη δήλωση του βασικού μετόχου της ΕΛΤΡΑΚ, κ. Πολίτη, ότι, αν υλοποιηθούν τα κατασκευαστικά έργα που έχουν εξαγγελθεί, τότε οι προοπτικές της επιχείρησης θα είναι ανοδικές.

Υ.Γ.: Η διοίκηση της εισηγμένης επιμένει να τηρεί σιγήν ιχθύος για τις ταυτόχρονες παραιτήσεις μελών του διοικητικού της συμβουλίου, παρά την επιστολή που έλαβε από τον Σύνδεσμο Επενδυτών Διαδικτύου. Ανεπισήμως, πάντως, δηλώνει ότι όλα πάνε καλά και δεν τρέχει τίποτε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v