Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 9 2004

Ούτε για ”γκαρσόνια της Ευρώπης” δεν κάνουμε;

Tα μαύρα χάλια που παρουσίασε ο ελληνικός τουρισμός κατά τη διάρκεια αυτής της Ολυμπιακής χρονιάς απασχόλησαν τα πρωτοσέλιδα αρκετών εφημερίδων χθες, μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο σύνδεσμος τουριστικών επιχειρήσεων ΣΕΤΕ.

Μείωση αφίξεων κατά 5%, εσόδων κατά 15% και πιθανότατη απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας, επόμενο ήταν να ”βγάλουν τίτλους”.

Εν τούτοις, τα πιο σημαντικά (για το μέλλον) γεγονότα είναι άλλα. Όπως, για παράδειγμα, ότι ακόμη γίνονται καβγάδες για τις ουσιαστικές αρμοδιότητες που θα πρέπει να έχει το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο με βάση τις ελπίδες που όφειλε να επενδύσει η χώρα στον συγκεκριμένο τομέα θα έπρεπε να είναι όχι απλώς ισχυρό υπουργείο, αλλά πραγματικό ”υπερ-υπουργείο”.

Σημαντικότατο θέμα, πέραν της προβολής της γενικότερης υποδομής κ.λπ., το οποίο εθίγη από τον ΣΕΤΕ, είναι τα θέματα πολεοδομίας και χρήσης γης, στα οποία επί σειρά όχι ετών, αλλά δεκαετιών κολλάει ο τουρισμός και αναπτύσσεται ο… παρα-τουρισμός.

Για όσους μάλιστα πιστεύουν ακόμη ότι αιτία των δεινών του ελληνικού τουρισμού είναι οι γεωπολιτικές εντάσσεις και η τρομοκρατία, αρκεί να παραθέσουμε το ποσοστό αύξησης της τουριστικής κίνησης στη γειτονική Τουρκία (που σίγουρα έχει περισσότερα προβλήματα από εμάς εξαιτίας αυτών των παραγόντων), το οποίο φτάνει σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία που παρέθεσε ο ΣΕΤΕ το…37%!

Αν θυμάστε, κάποτε φοβόμασταν μήπως γίνουμε… γκαρσόνια της Ευρώπης. Τελικά, όμως, ούτε αυτό δεν έχουμε καταφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v