Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 9 2002

Αμερικανικά TV-Deals με... ελληνικές προεκτάσεις

Η χθεσινή είδηση της ημέρας, από το χώρο της Νέας Οικονομίας, (στο βαθμό που οι εξελίξεις αφορούν έστω και έμμεσα στα ελληνικά δρώμενα), ήταν σίγουρα η πώληση της καλιφορνέζικης OPEN TV, που δραστηριοποιείται επιτυχώς στις υπηρεσίες αμφίδρομης τηλεόρασης, από την εταιρία MIH Limited.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η MIH Limited, με έδρα τις... Παρθένους Νήσους, είναι η μητρική εταιρία της MULTICHOICE, αλλά και της NETMED Ελλάδος, εταιριών περισσότερο γνωστών στο ευρύ κοινό μέσω των καλωδιακών και δορυφορικών τηλεοπτικών τους μέσων και προγραμμάτων (βλέπε FILMNET, NOVA κ.λ.π.)

Σε μια εποχή πιέσεων για τις νέες τεχνολογίες γενικώς, η MIHL εμφανίστηκε να ρευστοποιεί μια άκρως επιτυχημένη επένδυση που ίσως να μετατρεπόταν σύντομα σε ”χρυσοτόκο όρνιθα”, έναντι τιμήματος 185 εκατ. δολαρίων, μέρος του οποίου θα καλυφθεί με μετρητά και το υπόλοιπο με μετοχές της αγοράστριας εταιρίας Liberty (που με τη σειρά της ανήκει σε έναν από τους μεγιστάνες των media, τον γνωστό John Malone).

Tι ώθησε όμως την Νοτιοαφρικανικών συμφερόντων MIHL που κατείχε το 35% των μετοχών και συνάμα τον έλεγχο της εταιρίας μέσω του 76,5% των δικαιωμάτων ψήφου, να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση;

Η διοίκησή της ανακοίνωσε επίσημα ότι προχώρησε ”στην απόφαση πώλησης της OpenTV, εξασφαλίζοντας έτσι τους πόρους για την ΜΙΗL ώστε να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί μελλοντικές ευκαιρίες όπως και όταν αυτές προκύψουν”.

Μια μελέτη όμως των οικονομικών στοιχείων της MIHL αποκαλύπτει και κάποιες πιο... πρακτικές πτυχές της υπόθεσης. Στο 9μηνο του 2001 τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου ήταν 364 εκατ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά λιγότερο από 1%. Εν τούτοις οι λειτουργικές ζημίες ανήλθαν σε 159 εκατ. δολάρια και οι συνολικές απώλειες (το λεγόμενο net loss) σε 172 εκατ. δολάρια.

Ποσά σεβαστά που σίγουρα δημιουργούν …ανάγκες. Ιδίως όταν η OPEN TV έκλεισε το 2001 με ζημίες 484 εκατ. δολαρίων!

Όσο για τις ελληνικές δραστηριότητες, από τη συνοπτική αναφορά στο site της MIHL φαίνεται ότι ακόμη το EBITDA (ήτοι τα κέρδη ΠΡΟ φόρων, αποσβέσεων, τόκων κ.λ.π.) παραμένει …αρνητικό, τουλάχιστον με δεδομένα Σεπτεμβρίου 2001.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v