Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 16 2011

Η τρέλα πάει στο... ελληνικό δημόσιο!

Η τρέλα πάει στο... ελληνικό δημόσιο!
Το παρακάτω περιστατικό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κρατικής αναξιοπιστίας, αλλά και του τεράστιου προβλήματος ρευστότητας που επικρατεί στον άμεσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ιδιωτική ελληνική εταιρεία ανέλαβε με τη μορφή της υπεργολαβίας την εκπόνηση ενός έργου για λογαριασμό γνωστής δημόσιας (μη εισηγμένης) επιχείρησης.

Όπως εύκολα μπορείτε να μαντέψετε, το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε κανονικά, όμως η κρατική εταιρεία καθυστερούσε για περισσότερο από έναν χρόνο να πληρώσει με τη δικαιολογία ότι «δεν μας δίνει πίστωση το Υπουργείο».

Κάποια στιγμή -ω, του θαύματος!- το Υπουργείο κατέβαλε τελικά την πίστωση για να πληρωθεί το 50% του έργου στην ιδιωτική εταιρεία, όμως η δημόσια επιχείρηση την παρακράτησε και τη χρησιμοποίησε για να καλύψει άλλες ανάγκες της!

Όταν η ιδιωτική εταιρεία διαμαρτυρήθηκε έντονα γι’ αυτήν την παράνομη ενέργεια, πήρε την εξής απάντηση: «Συγγνώμη, είχαμε κάποιες επείγουσες ανάγκες, αλλά μην ανησυχείτε, γιατί δεν θα αργήσει μια νέα πίστωση για το θέμα από το Υπουργείο, οπότε...».

Η νέα πίστωση βέβαια (αφορούσε στο υπόλοιπο 50% του έργου) άργησε χαρακτηριστικά, όμως κάποια στιγμή -επιτέλους- ήρθε. Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι ούτε και αυτή τη φορά κατευθύνθηκε στο δικαιούχο (την ιδιωτική εταιρεία). Χρησιμοποιήθηκε (και πάλι) για την κάλυψη άλλων αναγκών της δημόσιας επιχείρησης!

Όταν το έμαθαν αυτό τα στελέχη της ιδιωτικής εταιρείας -αφρίζοντας από το κακό τους- κατέφυγαν απευθείας στο Υπουργείο, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους. Εκεί τους άκουσαν με κατανόηση, αλλά λεφτά δεν τους έδωσαν...

Πέρασε επιπλέον χρονικό διάστημα. Απευθύνθηκαν και πάλι στη δημόσια επιχείρηση για την καθυστερούμενη πληρωμή και πήραν την εξής αμίμητη απάντηση: «Είδατε τι πήγατε και κάνατε! Διαμαρτυρηθήκατε στο Υπουργείο, μας καρφώσατε και τώρα δεν μας δίνουν για τρίτη φορά την ίδια πίστωση για να σας πληρώσουμε».

Τι έχει γίνει από τότε μέχρι σήμερα: η ιδιωτική εταιρεία έχει καταφύγει με ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της δημόσιας επιχείρησης, αλλά απ’ ό,τι πληροφορούμαστε λεφτά έως τώρα δεν έχει πάρει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v