Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 14 2011

Σφηνάκια για ΕΛΒΑΛ, ΙΑΣΩ-Euromedica και ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Σφηνάκια για ΕΛΒΑΛ, ΙΑΣΩ-Euromedica και ΓΕΚΤΕΡΝΑ
ΕΛΒΑΛ: Στις 26 Οκτωβρίου του 2010 η διοίκηση της Bridgnorth Aluminium, θυγατρικής της ΕΛΒΑΛ, ανακοίνωσε ότι η μονάδα της στο Σροπσάιρ της Μ. Βρετανίας δεν θα επιστρέψει σε πλήρη παραγωγή "για μακρά περίοδο" μετά τη διαρροή 50 τόνων ρευστής μάζας μετάλλου από υψικάμινο που προκάλεσε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις.

Όλα αυτά στη Μ. Βρετανία, γιατί στην Ελλάδα ο όμιλος δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό.

Από τις 26 Οκτωβρίου 2010 έως και σήμερα επίσημη ανακοίνωση του ομίλου ΕΛΒΑΛ για την πυρκαγιά στο Σροπσάιρ δεν έχει εκδοθεί.

Ως εκ τούτου, ουδείς ξέρει τι επίπτωση είχε, αν είχε, στα μεγέθη του ομίλου ΕΛΒΑΛ το ατύχημα, αν θα καταβληθεί ασφαλιστική αποζημίωση και πότε η μονάδα θα επιστρέψει ή αν έχει ήδη επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία.

Και η Bridgnorth δεν αποτελεί αμελητέο μέγεθος για τον όμιλο.

Πέρυσι συνεισέφερε το 22,8% των πωλήσεων σε όγκο του ομίλου (68 από τους 301 τόνους πωλήσεων που επέδειξε ο όμιλος).

Δεν είναι και λίγα…

Τι απάντησε η εταιρία

Η περιορισμένη πυρκαγιά στις 2/10/2010 σε θυγατρικής στην Αγγλία, δεν ανακοινώθηκε στην Ελλάδα καθότι δεν είχε επίπτωση ούτε στις πωλήσεις ούτε και στα αποτελέσματα, επισημαίνει η ΕΛΒΑΛ, απαντώντας στη στήλη.

Αναλυτικά επισημαίνει, ότι το γεγονός της περιορισμένης πυρκαγιάς της 24/10/2010 που προέκυψε από διαρροή υγρού αλουμινίου στον ένα από τους δύο φούρνους τήξεως του χυτηρίου της θυγατρικής της ΕΛΒΑΛ στην Αγγλία, Bridgnorth Aluminium, δεν ήταν σημαντικό καθότι δεν είχε επίπτωση ούτε στις πωλήσεις, οι οποίες το 2010 ανήλθαν σε 68 χιλιάδες τόνους έναντι 65 χιλιάδων τόνων το 2009, ούτε και στα οικονομικά αποτελέσματα του έτους της εταιρίας, τα οποία υπερέβησαν σημαντικά τα αντίστοιχα του 2009.

Σημειώνεται ότι η θυγατρική κάλυψε πλήρως τη ζήτηση στην εν λόγω περίοδο. Για το λόγο αυτό η ΕΛΒΑΛ δεν προέβη σε σχετική ανακοίνωση και δεν υπήρχε και σχετική αναφορά στις οικονομικές καταστάσεις της ΕΛΒΑΛ.

Οι όποιες ζημιές αποκαταστάθηκαν άμεσα και το χυτήριο ετέθη πάλι σε μερική λειτουργία σε μια εβδομάδα από το γεγονός και σε πλήρη λειτουργία σε τέσσερις εβδομάδες. Σημειωτέον ότι όλες οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλισμένες για ζημιές από πυρκαγιά, καταλήγει η ανακοίνωση


ΙΑΣΩ - Euromedica
: Σε αύξηση κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ προχωρά η Ιασώ Α.Ε. και το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται στο τι θα πράξει η Euromedica, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ιασώ.

Όπως έχει γράψει ήδη το Euro2day, η Euromedica βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση, έχοντας σπάσει όρους δανειακών συμβάσεων και πιεζόμενη από τις μεγάλες καθυστερήσεις των πληρωμών από τα ταμεία.

Η διοίκησή της βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για νέα αναδιάρθρωση δανείων και την ίδια στιγμή επιδιώκει να ρίξει πίσω τις πληρωμές προμηθευτών της για να βρει ρευστότητα.

Σε αυτό το σκηνικό, η αύξηση της Ιασώ δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορούσε να της συμβεί.

Ακόμη και το 1,5 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει για να διατηρήσει το ποσοστό της είναι πολύτιμο σε αυτήν τη συγκυρία.

Σε αυτό ποντάρουν οι γιατροί - μέτοχοι της Ιασώ, γι' αυτό και εξετάζουν μήπως τελικώς το ύψος της αύξησης ανέλθει στα 25 εκατ. ευρώ και η τιμή διάθεσης παραμείνει στο 1,25 ευρώ.

Έχουν δε έτοιμους νέους ιατρούς, χωρίς μετοχικό ποσοστό, που θα καλύψουν τυχόν αδιάθετες μετοχές…

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Σημαντική άνοδο κατέγραψε η τιμή της μετοχής στο δεύτερο μισό της χθεσινής συνεδρίασης και αφού πρώτα «γύρισαν» αρκετές χιλιάδες κομμάτια στην περιοχή των 2,60 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, χθες τέλειωσαν οι πωλήσεις ξένου επενδυτή που "ματσαρίστηκε" από συγκεκριμένους αγοραστές.

Αφού του πήραν και τα τελευταία τεμάχια, ξεκίνησε η άνοδος. Η μετοχή έκλεισε στα 2,79 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 7,3%, με όγκο συναλλαγών 964 χιλιάδων τεμαχίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v