Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 9 2011

Τι «παίζει» με την Autohellas;

Τι «παίζει» με την Autohellas;
Με ενδιαφέρον αναμένεται η επικείμενη τακτική γενική συνέλευση της Autohellas, καθώς η διοίκηση της εισηγμένης θα ενημερώσει τους μετόχους της -και το επενδυτικό κοινό, γενικότερα- για μια σειρά επιλογές της.

Ξεκινώντας θα θέλαμε να πούμε ότι ο εισηγμένος όμιλος σημείωσε πέρυσι υψηλή κερδοφορία, ενώ παράλληλα ενίσχυσε πολύ περισσότερο τις ταμειακές του ροές, καθώς -εκτός των άλλων- ρευστοποίησε το ποσοστό μειοψηφίας που κατείχε στην Avis.

Ωστόσο, παρά την υψηλή κερδοφορία και τις θετικότατες ταμειακές ροές, η διοίκηση της Autohellas θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μηδενικού μερίσματος!

Πέραν αυτού, όμως, η εισηγμένη εταιρία προχωρεί και σε μια σειρά επενδυτικές κινήσεις που δεν σχετίζονται με τη βασική της δραστηριότητα.

Για παράδειγμα, διέθεσε μετρητά για την αγορά και άσκηση δικαιωμάτων της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Μια άλλη περίπτωση είναι κάποια ενίσχυση (μέσω του ταμπλό του Χ.Α.) του ποσοστού που κατέχει στην επίσης εισηγμένη Aegean Airlines.

Και κυρίως, πρόκειται για τα πολύ σημαντικά ποσά που επενδύει στην εταιρία Sportland Εγκαταστάσεις Σπορ - Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις.

Η συμμετοχή της Autohellas με 50% στη Sportland ξεκίνησε από το 2008 (το άλλο 50% ανήκει στην Πύλος Τουριστική), ενώ πέρυσι εκταμίευσε 1,3 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχει σε αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου. Για τον ίδιο λόγο, διέθεσε άλλες 700 χιλιάδες μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2011.

Η όλη συμμετοχή της Autohellas στη Sportland υπολογίζεται γύρω στα 4 εκατ. ευρώ για μια εταιρία που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τη δραστηριότητά της.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες (και με δεδομένο το μονοψήφιο P/E του τίτλου), η τακτική γενική συνέλευση της Autohellas πολύ πιθανόν να παρουσιάσει σημαντικό ενδιαφέρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v