Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 17 2011

Και τώρα κλείσιμο των… ανοικτών επαγγελμάτων!

Και τώρα κλείσιμο των… ανοικτών επαγγελμάτων!
Εδώ και πολύ καιρό ακούμε για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ουσιαστικό «άνοιγμα» δεν… είδαμε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα φορτηγά και οι φαρμακοποιοί.

Δεν το λέμε εμείς άλλωστε αυτό, το λένε και οι ξένοι «κηδεμόνες» μας που ενίστανται για την έλλειψη διαρθρωτικών αλλαγών.

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση αρχίζει τώρα να επιδίδεται, με πολύ μεγαλύτερη διαφαινόμενη επιτυχία, στο κλείσιμο… ανοικτών επαγγελμάτων!

Ο λόγος για το επάγγελμα του μεσίτη ακινήτων, που έως πρότινος ήταν περίπου… ξέφραγο αμπέλι. Η Πολιτεία αποφάσισε να βάλει κάποιους όρους.

Μόνο που μάλλον το… παράκανε.

Προσέξτε λοιπόν τι λέει -μεταξύ άλλων- η τελευταία παραλλαγή (υπήρξαν προηγούμενες versions στις οποίες θα αναφερθούμε στη συνέχεια) του σχετικού νομοσχεδίου για τα τυπικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας μεσίτης:

α) Να έχει τουλάχιστον απολυτήριο Λυκείου ή άλλον ισότιμο τίτλο του εξωτερικού και προϋπηρεσία «δόκιμου μεσίτη» τουλάχιστον για 1 έτος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, άλλως

β) Πιστοποιητικό επιτυχίας σε εξετάσεις από φορέα που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις απαιτείται προϋπηρεσία δόκιμου μεσίτη για 1 έτος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Τι λέει το παραπάνω εδάφιο με απλά λόγια; Ότι για να γίνει κάποιος μεσίτης θα πρέπει πρώτα να περάσει από το στάδιο του «δόκιμου», ακόμη κι αν έχει πτυχίο ανώτατης σχολής ή και μεταπτυχιακούς τίτλους σε συναφείς επιστήμες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό!

Ομοίως, θα πρέπει να περάσει κάποιος από το στάδιο του «δόκιμου μεσίτη» για 1 έτος, ακόμη και για να δώσει εξετάσεις στον φορέα που ΘΑ ορίσει το αρμόδιο υπουργείο!

Πολύ πρακτικά, όπως επισήμαναν γνώστες της αγοράς στο Euro2day.gr, για να γίνει κάποιος μεσίτης ή να αναλάβει μεσιτικό γραφείο θα πρέπει να εργαστεί ως «δόκιμος» σε κάποιους υπάρχοντες μεσίτες για 1 έτος, με αδιευκρίνιστες αποδοχές και καθεστώς ασφάλισης.

Αν μάλιστα (μια και ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου θα διευκρινιστούν με υπουργικές αποφάσεις) τεθεί ως προϋπόθεση η φάση του «δοκίμου» να γίνεται με ασφάλιση στο ΙΚΑ, οι πιθανότητες να βρει κάποιος δουλειά ως «δόκιμος» θα είναι απειροελάχιστες, εκτός αν πληρώνει ο… ίδιος την ασφάλισή του, αφού ο κλάδος δουλεύει κατά κόρον με τα γνωστά «δελτία παροχής υπηρεσιών».

Ακόμη όμως κι αν υποθέσουμε ότι ένας πτυχιούχος ανώτατης οικονομικής σχολής αποφασίσει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο -και καταφέρει να βρει εργασία ως «δόκιμος μεσίτης» για 1 χρόνο-, αυτό στην πράξη δεν θα είναι αρκετό για να αποκτήσει το δικαίωμα συμμετοχής στις σχετικές εξετάσεις.

Διότι ο περίφημος φορέας εξέτασης δεν έχει οριστεί - και άρα προς το παρόν δεν… υπάρχει.

Αλλά και όταν θα υπάρχει, το ερώτημα είναι κάθε πότε θα διενεργεί εξετάσεις. Στην περίπτωση της χρηματιστηριακής αγοράς, για παράδειγμα, οι εξετάσεις πιστοποίησης γίνονται μία φορά τον χρόνο. Το πιθανότερο είναι ότι θα συμβεί το ίδιο και στο μεσιτικό επάγγελμα.

Αυτό σημαίνει ότι το μέσο διάστημα από τη στιγμή όπου θα πιάσει κάποιος δουλειά ως «δόκιμος μεσίτης» μέχρι τη στιγμή όπου θα αποκτήσει τα τυπικά προσόντα του επαγγελματία θα περνούν έως και 18 μήνες κατά μέσο όρο!

Τέλος, με δεδομένο τον κίνδυνο του «ανταγωνισμού», ένα ερώτημα είναι πώς θα προφυλαχθεί ο δόκιμος μεσίτης από τυχόν κακόπιστη άρνηση του μεσίτη-εργοδότη του να του χορηγήσει την υπεύθυνη δήλωση που απαιτεί το σχέδιο νόμου, προκειμένου να λάβει μέρος στις προαναφερθείσες εξετάσεις.

Εν ολίγοις, φίλοι αναγνώστες, το επάγγελμα των μεσιτών φαίνεται να κλείνει προς όφελος εκείνων που ήδη το ασκούν, δίνοντάς τους απόλυτο έλεγχο στο ποιος θα μπαίνει στον χώρο!

Κι εδώ προκύπτει το εξής καυτό ερώτημα για την κυβέρνηση αλλά και για τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη:

Γιατί ενώ ως τις 25 Φεβρουαρίου του 2011, οπότε και έληξε η σχετική διαβούλευση, το νομοσχέδιο προέβλεπε 4 εναλλακτικές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος και εξάμηνη προϋπηρεσία, εν συνεχεία έγιναν δύο συνεχόμενες δυσμενείς αλλαγές;

Σημειώστε ότι στην πρώτη αλλαγή οι προϋποθέσεις έμειναν 4 και η δοκιμαστική περίοδος έγινε 1 χρόνος κι εν συνεχεία οι προϋποθέσεις έγιναν… 2 (αυτές που διαβάσατε) και η περίοδος δοκιμής έμεινε στον 1 χρόνο!

Τι ακριβώς μεσολάβησε και καταργήθηκε η «οδός» απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος μέσω έγκυρων και αναγνωρισμένων σπουδών;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v