Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 24 2011

Πετρέλαιο:Τα "κρυφά" κοιτάσματα και οι... Εβραίοι

Πετρέλαιο:Τα κρυφά κοιτάσματα και οι... Εβραίοι
"Για να έχουμε πετρέλαιο σε μία περιοχή πρέπει να καλύπτονται πέντε βασικές προϋποθέσεις για ολοκληρωμένο πετρελαϊκό σύστημα: μητρικά πετρώματα που γεννούν πετρέλαιο, πετρώματα-ταμιευτήρες που το αποθηκεύουν, παγίδες πετρελαίου, πετρώματα που το σφραγίζουν και σωστή γεωλογική ιστορία.

Αν λείπει έστω και ένας από τους παράγοντες αυτούς δεν έχουμε πετρέλαιο. Εμείς στη δουλειά μας, και όλες οι πετρελαϊκές εταιρίες, αυτά ψάχνουμε. Για να βρεις π.χ. παγίδες θέλεις σεισμικά και γεωφυσικά. Για να βρεις πετρέλαιο θέλεις γεωτρήσεις.

Με καμία άλλη μέθοδο δεν βρίσκεις πετρέλαιο. Ούτε από δορυφόρους, ούτε από γραφεία, ούτε από τις τηλεοράσεις. Χρειάζονται γεωτρήσεις. Και για να γίνουν γεωτρήσεις πρέπει το κράτος να προχωρήσει σε παραχωρήσεις.

Και για να δοθούν παραχωρήσεις πρέπει να υπάρχει ανοιχτή αγορά. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα επί 15 χρόνια η αγορά αυτή παραμένει κλειστή. Δεν πρόκειται να βρεθεί πετρέλαιο αν δεν ανοίξει η αγορά. Αν δεν έρθουν εταιρίες πετρελαίου που έχουν την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια να επενδύσουν στην Ελλάδα".

Πρόκειται για μέρος της εισήγησης του δόκτορος Ντίνου Νικολάου στο συνέδριο του Economist. Ο κ. Νικολάου ήταν επί 35 χρόνια στέλεχος των ΕΛΠΕ, γνωρίζει όσο λίγοι τα θέματα της έρευνας στον ελληνικό χώρο και σήμερα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Παραθέσαμε αυτούσιο το μέρος της εισήγησής του ως μία σοβαρή και έγκυρη φωνή. Ως αντιστάθμισμα σε όσα γράφονται και μεταδίδονται από τα ΜΜΕ και από κάθε είδους ειδικούς και μη για τα δισεκατομμύρια βαρέλια που κρύβουν οι ελληνικές θάλασσες και τα βουνά, που δεν μας αφήνουν να βγάλουμε οι "κακοί" Εβραίοι, η "κακιά" Αμερική, τα καρτέλ του πετρελαίου και ό,τι άλλο βάλει ο νους του Έλληνα.

Κυρίως ως αντιστάθμισμα στην αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπισαν το θέμα έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα, οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v