Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 21 2011

Ρεκόρ Γκίνες στην ΑΜΚ της ΑΤΕbank

Ρεκόρ Γκίνες στην ΑΜΚ της ΑΤΕbank
Γνωρίζουμε βέβαια ότι στις χρηματιστηριακές αγορές όλου του κόσμου μεταξύ των θεωρητικών και των τρεχουσών τιμών παρατηρείται συχνά μια διαφορά, ενίοτε και σημαντική.

Αυτό όμως που συνέβη τις τελευταίες ημέρες με την περίπτωση του δικαιώματος της ΑΤΕbank μάλλον θα πρέπει να αποτελεί ρεκόρ Γκίνες αναποτελεσματικής αγοράς!

Συγκεκριμένα, χθες -τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της αύξησης κεφαλαίου- η τιμή του δικαιώματος διαπραγματευόταν μόλις στο 1 λεπτό (πιο κάτω δεν γίνεται για τεχνικούς λόγους), όταν η τρέχουσα τιμή της μετοχής (1,23 ευρώ) ήταν κατά 16 λεπτά ανώτερη από την τιμή διάθεσης των νέων τίτλων και όταν η θεωρητική τιμή του δικαιώματος ήταν 2,1 ευρώ!

Αντί δηλαδή για 2,1 ευρώ, τα δικαιώματα έκλεισαν στο 1 λεπτό, ελλείψει χαμηλότερης τιμής…

Προφανώς, η εξέλιξη αυτή δείχνει την απροθυμία (ή και αδυναμία, λόγω κρίσης) κάποιων μετόχων να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου (οι πωλητές δικαιωμάτων) και τη μικρή ζήτηση από τρίτους επενδυτές προκειμένου να αναλάβουν τους ρόλους των "απρόθυμων".

Ποια λοιπόν προδιαγράφεται η κατάσταση στην ΑΤΕbank μετά την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα καλυφθεί πλήρως;

Πρώτον, όπως δείχνουν τα πράγματα, το Δημόσιο θα καταβάλει όχι μόνο το ποσό που του αναλογεί (973,7 εκατ.) αλλά και επιπλέον 170,75 εκατ. ευρώ (κάλυψη μέρους των τυχόν αδιάθετων τίτλων), με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής του στην ΑΤΕ να σκαρφαλώσει από 77,3% που είναι σήμερα στο 89,9%!

Δεύτερον, από το ποσοστό συμμετοχής των μετόχων μειοψηφίας, θα φανεί ποιο ποσοστό της τράπεζας θα περάσει στους αναδόχους της έκδοσης, που υποχρεούνται να καταβάλουν έως και 115 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψουν το όποιο ενδεχόμενο αδιάθετο απομείνει μετά και την παρέμβαση του Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των αναδόχων θα μπορούσε να φτάσει έως και το 8,5%. Άρα, το Δημόσιο και οι ανάδοχοι φαίνεται πως θα ελέγχουν μεταξύ του 89,9% και του 98,4% των συνολικών μετοχών της ΑΤΕbank μετά την ΑΜΚ.

Βέβαια, για το 2012 το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει διάθεση ποσοστού "τουλάχιστον 38,6%".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v