Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 7 2004

Trading μεγαλομετόχων ενάντια στους… μετόχους!

Η στήλη παρατηρεί συχνότατα ανάμεσα στις προαναγγελίες συναλλαγών διαφόρων μεγαλομετόχων εισηγμένων εταιριών κάποιες κινήσεις του τύπου ”στο διάστημα ΧΨ σκοπεύω να αγοράσω 500.000 μετοχές”, οι οποίες θα ήταν απολύτως θεμιτές αν δεν υπήρχε στην αμέσως επόμενη παράγραφο και άλλη προαναγγελία, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος άνθρωπος προτίθεται να πουλήσει, στο ίδιο διάστημα, 500.000 μετοχές.

Τι μας λένε στην περίπτωση αυτή οι… ”ποιητές”;

Στην ουσία ότι πρόκειται να επηρεάσουν την εμπορευσιμότητα της μετοχής τους με αγοραπωλησίες που θα κάνουν οι ίδιοι, και δεύτερον (εκτός αν κάποιοι από εσάς πιστεύουν ότι οι μεγαλομέτοχοι είναι πρόθυμοι να χάσουν χρήματα) ότι σκοπεύουν να βγάλουν και κανένα... φράγκο από το trading της μετοχής τους.

Δεδομένου όμως ότι σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιος χάνει για να κερδίσει ο άλλος, αυτό σημαίνει ότι επιδιώκουν να κερδίσουν από τη ”χασούρα” των υπολοίπων που ασχολούνται με τη μετοχή τους.

Μήπως κάνουμε λάθος; Ή μήπως τέτοιου είδους μάλλον ”προκλητικές” προαναγγελίες πρέπει να αποτελέσουν αφορμή επανεξέτασης του σχετικού θεσμικού πλαισίου;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v