Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 14 2011

Κύπρος: Aνάσα από τα τραπεζικά stress tests

Κύπρος: Aνάσα από τα τραπεζικά stress tests
Σοβαρό πλήγμα, όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την ψυχολογία της αγοράς στην Κύπρο, ήταν η φονική έκρηξη και η καταστροφή του κύριου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Βασιλικό, επηρεάζοντας το ήδη ευπαθές κλίμα.

Μια καλή «ανάσα», σε αυτήν τη βεβαρημένη συγκυρία, ήρθαν να δώσουν οι πληροφορίες ότι οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες (Κύπρου και Marfin Λαϊκή) περνούν με άνεση τα νέα -και πιο σκληρά- πανευρωπαϊκά stress tests, παρότι δεν έχουν ενισχυθεί καθόλου με κρατικά κεφάλαια, όπως έχει συμβεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για 91 ευρωπαϊκές τράπεζες θα γίνουν αύριο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως, με δεδομένο το μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας, το γεγονός ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες παραμένουν εύρωστες έχει ιδιαίτερη σημασία.

Εντός των ημερών, πάντως, αναμένονται και «συναινετικές» ανακοινώσεις νέων οικονομικών μέτρων «λιτότητας» στον δημόσιο τομέα, από τα μεγάλα κόμματα της Κύπρου, καθώς η ζημιά στον σταθμό που παρήγε περίπου το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της νήσου θα έχει επιπτώσεις στο ΑΕΠ, περιορίζοντας δραματικά την αύξησή του.

Οι Κύπριοι, όμως, σε αντίθεση με μας, δείχνουν πολύ πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, έστω κι αν αυτά είναι εντελώς απρόοπτα, όπως συνέβη με το τραγικό συμβάν στο Βασιλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v