Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 15 2004

Τι σχέση έχει η ΕΤΜΑ με τα νέου τύπου deals;

Το ενδιαφέρον στη χρηματιστηριακή αγορά είναι ότι εφευρίσκονται συνεχώς νέου τύπου deals! Ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται νυχθημερόν τρόπους για να ξεπεράσουν το ”σύστημα”, για να παράγουν κέρδος, ακόμη και όταν οι συνθήκες δεν ευνοούν κάτι τέτοιο.

Είναι ένα παίγνιο τόσο γοητευτικό όσο και εκείνο του ταχυδακτυλουργού και στην πραγματικότητα τα δύο αυτά πράγματα έχουν ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους.

Το νέο ”κόλπο” λέγεται εισφορά ακινήτων σε εισηγμένες εταιρίες. Πολλοί επιχειρηματίες έχουν αγοράσει μεγάλα ακίνητα σε πλειστηριασμούς και σε τιμές χαμηλότερες από τις ”τρέχουσες”. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ρευστοποιήσουν τις επενδύσεις τους και να καρπωθούν το κέρδος. Πρώτα και κύρια επειδή οι τιμές στην αγορά ακινήτων είναι πλασματικές. Υπάρχουν τιμές, όχι όμως και αγοραστές, και μάλιστα για μεγάλα βιομηχανικά ακίνητα. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί κάθε παλιό βιομηχανοστάσιο σ’ αυτή τη χώρα.

Οι ”επενδυτές”, λοιπόν, αναζητούν εισηγμένες εταιρίες που θα αγοράσουν το ακίνητο σε συμφέρουσα τιμή και με την προοπτική της ”αξιοποίησής” του και αντί για λεφτά ζητούν χαρτιά. Όσο και να υποχωρήσουν οι μετοχές, το κέρδος θα είναι μεγαλύτερο από το αν επιχειρούσαν τώρα να ”σκοτώσουν” το ακίνητο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι ανάλογο ”παίζεται” και στην ΕΤΜΑ, η οποία μετατρέπεται αυτοδίκαια σε εταιρεία ”real estate”. Η αρχή γίνεται με την πολεοδομική τακτοποίηση υπαρχόντων ακινήτων και αν όλα πάνε καλά, θα τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο ”βου”! Δηλαδή η εξαγορά (ή μήπως... εισφορά;) και άλλων ακινήτων!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v