Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 17 2011

"Φορολογήστε μας, αλλά μη μας στραγγαλίζετε"

Φορολογήστε μας, αλλά μη μας στραγγαλίζετε
«Φορολογήστε μέχρι και 90% τα κέρδη μας επειδή βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη. Όμως μη μας στραγγαλίζετε. Μην καταστρέφετε τις επιχειρήσεις με τις κάθε είδους φορολογίες, που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και τις κάνουν μη ανταγωνιστικές».

Με τα λόγια αυτά, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου (Αλουμίνιο, Μέτκα, Protergia, M+M), θέλησε να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση για τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει στις λίγες πλέον εξωστρεφείς και εξαγωγικές επιχειρήσεις η επιβολή νέων φόρων στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι το Αλουμίνιο, όπως και όλες οι αντίστοιχες μεταλλουργίες, εξάγει το προϊόν του στις διεθνείς αγορές με τιμές που καθορίζονται στο LME του Λονδίνου.

Πώς θα ανταγωνιστώ εγώ τον Ιταλό ή τον Γερμανό όταν πουλάμε το ίδιο προϊόν με τιμές LME, αλλά η ΔΕΗ ζητά 65 ευρώ τη μεγαβατώρα, που δεν υφίσταται πουθενά για τη βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου, και επιπλέον η κυβέρνηση επιβάλλει ειδικούς φόρους στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό; Αυτό διερωτάται ο κ. Μυτιληναίος.

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο από τη στιγμή που μπήκε δεν πρόκειται να καταργηθεί, παρότι αρκετά μέλη της κυβέρνησης αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις του στην πραγματική οικονομία.

Ο όμιλος Μυτιληναίου αντιμετωπίζει την κρίση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αφού έλαβε τα μέτρα του από το 2009.

Το ζήτημα είναι ότι η αλόγιστη πολιτική του "βάζουμε φόρους σε ό,τι μας κατέβει", χωρίς μελέτη και στάθμιση των επιπτώσεων, θα είναι καταστροφική όχι μόνο για τις ζωντανές ακόμη επιχειρήσεις, αλλά και για το ίδιο το Δημόσιο.

Από τις πρώτες, οι υγιείς θα γίνουν προβληματικές και οι προβληματικές δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν στον διεθνή ανταγωνισμό.

Το Δημόσιο, όπως δείχνουν τα νούμερα, δεν πρόκειται ποτέ να εισπράξει αυτά που υπολόγιζε, οπότε θα ψάχνει πού θα βάλει νέους φόρους.

Μάλλον ο κ. Βενιζέλος και το επιτελείο του βρήκαν τη συνταγή της τέλειας καταστροφής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v