Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 15 2002

Τι θα γίνει με τα αμερικανικά επιτόκια;

Mε το αγγλοσαξωνικό ”the masses are the asses” ας μην ασχοληθούμε (αλλωστε, λόγω σεμνότητας της στήλης περιορίζεται και η διάθεση μετάφρασής του!) μια που ειναι αποδεδειγμένα σοφή η παραπάνω ρήση.

Στην περίπτωση των επιτοκίων (των διεθνών επιτοκίων, που ειμαστε και εμείς μέσα) για παράδειγμα, η τεράστια πλειοψηφία (”the masses”) αναλυτών, επενδυτών, τραπεζιτών και άλλων ειδημόνων πιστεύει οτι θα έχουν ανοδικές τάσεις (λόγω πληθωρισμού κλπ).

Eλα ομως, που βγαίνει ένας αξιόλογος αναλυτής, σηκώνει τα μανίκια, ξύνει πέντε μολύβια και μετά από δύο μερόνυχτα μελέτης καταλήγει στο συμπέρασμα οτι ”η επόμενη κίνηση του Fed δεν θα είναι προς τα πάνω όπως περιμένουμε ολοι αλλά…κάτω!” Bασίζει δε την ανάλυσή του στην μελέτη των στοιχείων του αμερικάνικου MZM (money zero maturity) και του M3 που δείχνουν σαφώς αντιπληθωριστικές τάσεις, και τα νούμερα του S&P500 δίνουν ακόμα μεγάλα περιθώρια ανόδου δίχως ενίσχυση του πληθωρισμού.

Tο συμπέρασμα της ανάλυσης λέει ξεκάθαρα οτι ο Fed θα αναγκασθεί όχι να τα πάει πάνω, αλλά να τα φέρει κάτω και δη σε επίπεδα που θυμίζουν τη χρονιά μετά το μεγάλο ”κραχ” στην Aμερική, στο 1% όπου και θα διατηρηθούν.

Eτσι, οι ειδήμονες των trading τμημάτων των τραπεζών μας ας μη βάλουν ”ολα τ’ αβγά σ’ ενα καλάθι” όταν ποντάρουν στα επιτόκια για να μην επαναληφθεί το τελευταίο μέρος της ρήσης και γίνουν… ”asses”! Όσο για τους υπόλοιπους αν επιβεβαιωθεί αυτή η διάσταση, μην περιμένετε στο περιθώριο της Σοφοκλέους γιατί ΔEN θα προλάβετε!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v