Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 3 2011

JUMBO: Υπόθεση… «καθαρά χέρια» στο ΧΑ

JUMBO: Υπόθεση… «καθαρά χέρια» στο ΧΑ
Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή τακτική γενική συνέλευση της Jumbo, όπου η διοίκηση -μεταξύ άλλων- θα πληροφορήσει τους επενδυτές για τις τελευταίες εξελίξεις, σε ένα οικονομικό περιβάλλον που μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα.

Το ειδικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περίπτωση της Jumbo προκύπτει από τα παρακάτω δεδομένα:

Πρώτον, συγκαταλέγεται στις ελάχιστες εισηγμένες εταιρίες που απευθύνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά και κατάφεραν να περιορίσουν τόσο πολύ τις επιπτώσεις από την οικονομική ύφεση: αύξηση πωλήσεων και διατήρηση πολύ υψηλής κερδοφορίας!

Δεύτερον, οι προβλέψεις του management επιβεβαιώνονται κάθε χρόνο και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις η τελική επίδοση είναι ακόμη καλύτερη.

Και τρίτον, πρόκειται για μια μετοχή που έχει καταγράψει απώλειες μόλις 11% την τελευταία τριετία (περίοδος οικονομικής κρίσης) και 46% την τελευταία πενταετία (-92% για την Εθνική Τράπεζα στο προαναφερόμενο διάστημα).

Μάλιστα, αν συνεκτιμηθούν και τα μερίσματα - επιστροφές κεφαλαίου που έχουν διανεμηθεί μέσα στην τελευταία πενταετία, συνάγεται πως οι μακροπρόθεσμοι μέτοχοι της Jumbo έχουν υποχρεωθεί σε σχετικά περιορισμένες απώλειες ακόμη και στη χειρότερη περίοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Αυτά όμως αφορούν στο παρελθόν. Ας πάμε τώρα στο παρόν και ας δούμε μερικά δεδομένα για την εισηγμένη και τη μετοχή της. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

• Η κεφαλαιοποίηση της Jumbo στο ταμπλό του Χ.Α. ανέρχεται σε 479 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά της διαμορφώνονται στα 523 εκατ. ευρώ (30/6/2011). Μάλιστα, τα ίδια κεφάλαια θα ήταν σαφώς υψηλότερα αν η μεγάλη ακίνητη περιουσία της Jumbo υπολογιζόταν σε τρέχουσες τιμές και όχι σε τιμές κτήσης.

• Ο όμιλος στις 30/6/2011 χρωστούσε στις τράπεζες 155,5 εκατ. (σχεδόν όλα μακροπρόθεσμα) και την ίδια ώρα είχε στο ταμείο του 158 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, είχε μηδενικό καθαρό δανεισμό, παρά το γεγονός ότι εδώ και χρόνια υλοποιεί μεγάλες επενδύσεις.

• Με βάση τα κέρδη της χρήσης 2010 - 2011 (94,6 εκατ. ευρώ), το P/E της μετοχής διαμορφώνεται στις 5 φορές. Kαι με βάση τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών (πηγή FACTSET), ο ίδιος δείκτης διαμορφώνεται σε λιγότερες από 6 φορές για την τρέχουσα χρήση (λήγει στις 30/6/2012).

Δηλαδή, πρόκειται για μια εταιρία που στην καρδιά της κρίσης δεν έχει ούτε 1 ευρώ δάνειο και διαπραγματεύεται με P/E γύρω στο 6…

Αν τα συνεκτιμήσει κάποιος όλα αυτά, έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αυτήν ανεξάρτητα τι θα πράξει σχετικά με τη μετοχή της.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως πολλοί παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς τη θεωρούν, μαζί με το Πλαίσιο, μία από τις «καθαρότερες» υποθέσεις της Σοφοκλέους…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v