Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 2 2011

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Η αξία του ομίλου με… χαρτί και μολύβι

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Η αξία του ομίλου με… χαρτί και μολύβι
Μετά το νέο χαμηλό δωδεκαμήνου που έγραψε χθες ο τίτλος της Βιοχάλκο, η αποτίμηση του ομίλου υποχώρησε στα 622,3 εκατ. ευρώ.

Σαφώς χαμηλότερη από την καθαρή θέση της εισηγμένης, που στις 30/6/2011 ήταν 941 εκατ. σε επίπεδο μητρικής εταιρίας και 1,14 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Μάλιστα, τα ίδια κεφάλαια εκτιμάται πως είναι ακόμη μεγαλύτερα, αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι τα ακίνητα του ομίλου είναι αποτιμημένα σε τιμές κτήσης.

Ας δούμε όμως έναντι της κεφαλαιοποίησης των 622,3 εκατ. ευρώ τι κυρίως έχει να αντιπαραθέσει η εισηγμένη:

Πρώτον, μηδενικό τραπεζικό δανεισμό σε επίπεδο μητρικής εταιρίας.

Δεύτερον, με βάση τα στοιχεία της 30ής Ιουνίου, διέθετε (πάλι η μητρική) ταμείο 16,2 εκατ. ευρώ και «χρηματοοικονομικά στοιχεία διαθέσιμα προς πώληση» 34,2 εκατ. ευρώ. Άθροισμα, δηλαδή, κάτι παραπάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, την πλειοψηφία τριών εισηγμένων ομίλων (ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ, ΣΙΔΕΝΟΡ), που αθροιστικά σήμερα αποτιμώνται γύρω στα 385 εκατ. ευρώ με χθεσινές αποτιμήσεις. Συγκεκριμένα, η Βιοχάλκο κατέχει το 59,9% της Χαλκόρ, το 64,7% της ΕΛΒΑΛ και το 73,1% της Σιδενόρ, που με βάση τα χθεσινά κλεισίματα των τίτλων αποτιμώνται στα 261,3 εκατ. ευρώ.

Συν τα προηγούμενα 50 εκατ. ευρώ, πάμε στα 311,3 εκατ. ευρώ.

Άρα, από τα 622,3 εκατ. της κεφαλαιοποίησης, αν αφαιρέσουμε τα προαναφερόμενα 311,3 εκατ., μας μένουν 311 εκατ. ευρώ.

Και τέταρτον, μια σειρά σημαντικά ακίνητα. Πριν από την κρίση, η τρέχουσα αξία τους από παράγοντες της αγοράς υπολογιζόταν γύρω στα 400 - 500 εκατ. ευρώ.

Αν κάποιος συνεκτιμήσει, πάντως, πως σε αυτά συγκαταλέγονται ένα μεγάλο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Καραϊσκάκη), το κτίριο του ΙΚΕΑ στη Λ. Κηφισού, το όμορο εμπορικό κέντρο και αρκετά άλλα σημαντικά ακίνητα που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα, τότε διαπιστώνει πως η αξία τους δεν είναι καθόλου μικρή, ακόμη και σε περίοδο κρίσης.

Και επίσης πως θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγαλύτερη σε βάθος χρόνου, όταν (και αν) η ελληνική οικονομία ξεκινήσει να ανακάμπτει.

Μέχρι τότε, όμως, το ερώτημα για το αν η Βιοχάλκο διαπραγματεύεται με discount ή με premium θα παραμένει για πολλούς αναπάντητο.

Το βασικότερο βέβαια ζήτημα σχετικά με τη Βιοχάλκο αφορά στη λειτουργική δραστηριότητα του ομίλου, ο οποίος, όσο και αν έχει σημαντικότατο εξαγωγικό χαρακτήρα, πλήττεται από τη συνεχιζόμενη καχεξία της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας και απειλείται από το σενάριο νέας ύφεσης στη δυτική Ευρώπη.

Πρόκληση επίσης είναι και το γεγονός των δανείων των θυγατρικών, λόγω της γενικότερης στενότητας των τραπεζών ακόμη και προς τους εξαγωγικούς ομίλους, ακόμη και προς τις… καλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v