Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 7 2011

ΧΑ: Όταν κάποιοι πάνε κόντρα στη «λογική»…

ΧΑ: Όταν κάποιοι πάνε κόντρα στη «λογική»…
Διαβάζοντας κάποιος τα γνωμικά που απευθύνονται στους μικροεπενδυτές, μάλλον δεν πρέπει να… ακουμπήσει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Λέει, για παράδειγμα, ένα γνωμικό πως στο χρηματιστήριο θα πρέπει να τοποθετείς ένα περιορισμένο ποσοστό των αποταμιεύσεών σου, το οποίο δεν προτίθεσαι να χρησιμοποιήσεις για άλλους σκοπούς στο άμεσο μέλλον.

Σήμερα είναι λίγα τα ελληνικά νοικοκυριά που διαθέτουν αποταμιεύσεις (τα περισσότερα χρωστάνε στις τράπεζες…) και μάλιστα πολλά από αυτά χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις για «να φάνε από τα έτοιμα» ή για να πληρώσουν τις… συχνότατες «έκτακτες» επιβαρύνσεις του κράτους (κοινωνικές εισφορές, φόροι στα ακίνητα, τακτοποίηση ημιυπαίθριων, περαιώσεις κ.ά.).

Ένα δεύτερο γνωμικό υποστηρίζει πως κάποιος μικροεπενδυτής θα πρέπει να επιλέγει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών σχετικά χαμηλού ρίσκου. Στις μέρες μας, τέτοια χαρτοφυλάκια δεν υπάρχουν στη Σοφοκλέους. Επενδύοντας ακόμη και σε «σοβαρές» εταιρίες, υπάρχει ο κίνδυνος εγκλωβισμού και απωλειών της τάξεως του 30% μέσα σε μόλις λίγες συνεδριάσεις!

Παράγοντας κινδύνου, βέβαια, είναι και η χαμηλή εμπορευσιμότητα, σε μια περίοδο όπου συχνότατα όγκοι συναλλαγών της τάξεως των 5 - 20 ευρώ αρκούν για ενδοσυνεδριακή διακύμανση ανώτερη του 20% ή ακόμη και του 50%!

Τέλος, ένα ακόμη γνωμικό υποστηρίζει πως ο προτεινόμενος χρονικός ορίζοντας των μετοχών είναι μακροχρόνιος (buy and hold), γιατί σε βάθος χρόνου οι αποδόσεις των τίτλων είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες αποδόσεις των ομολόγων.

Στην ελληνική πραγματικότητα, ωστόσο, οι απώλειες στην αγορά κρατικών ομολόγων κυμάνθηκαν γύρω στο 60% την τελευταία πενταετία, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση των «σοβαρών» και «σταθερών» μετοχών της Σοφοκλέους (π.χ. Εθνική Τράπεζα -92,4%, Alpha Bank -95,6%, Τιτάν -66,4%, Folli Follie -74,9%, Fourlis -80,9%, Sarantis -73,5% κ.λπ.).

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος την έντονη αβεβαιότητα γύρω από θέματα ευρώ στο εξωτερικό, από το αν η χώρα θα μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και γύρω από το αν σε μία μέρα ή σε ένα τρίμηνο θα έχουμε κυβέρνηση και ποια, τότε εύκολα διαπιστώνει πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προσφέρεται μόνο για traders.

Και δεν είναι τυχαίο πως την Πέμπτη η αγορά έκλεισε ανοδικά, παίζοντας τις εκλογικές εξελίξεις και τις επιλογές μιας νέας ενδεχόμενης κυβέρνησης.

Μόνο για traders, λοιπόν, ή έστω για «ατσάλινα στομάχια», που πιστεύουν πως σήμερα βρισκόμαστε είτε στον «πάτο» των αποτιμήσεων είτε ένα σκαλοπάτι πριν από αυτόν…

Λέτε αυτά τα λίγα, «ατσάλινα στομάχια» στο τέλος της ημέρας να δικαιωθούν;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v