Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 28 2011

Nutriart: Τουλάχιστον τώρα υπάρχει ελπίδα!

Nutriart: Τουλάχιστον τώρα υπάρχει ελπίδα!
Με ενδιαφέρον αναμένεται η γενική συνέλευση της Nutriart, κατά την οποία θα εξηγηθεί καλύτερα στους μετόχους η νέα Συμφωνία Χρηματοοικονομικής Αναδιάρθρωσης, καθώς και οι εκδόσεις που θα ακολουθήσουν (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, απλά και μετατρέψιμα σε μετοχές ομολογιακά δάνεια που θα ακολουθήσουν, επιμηκύνσεις υπαρχόντων δανείων κ.λπ.).

Το μόνο βέβαιο είναι πως μετά την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, ο εισηγμένος όμιλος θα έχει ελπίδες επιβίωσης και ανάκτησης του χαμένου εδάφους των τελευταίων ετών.

Από τη μέχρι σήμερα πάντως πληροφόρηση της εταιρείας, προκύπτουν τα εξής: 

- Οι πιστώτριες τράπεζες και ο βασικός μέτοχος θα κεφαλαιοποιήσουν 20,8 εκατ. ευρώ που τους οφείλει η εισηγμένη. 

- Θα εκδοθεί ένα ακόμη μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους άνω των 14 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί και πάλι από τις πιστώτριες τράπεζες και το βασικό μέτοχο. 

- Θα πουληθεί το ακίνητο Λασκαράτου στη Θεσσαλονίκη έναντι περίπου 19 εκατ. ευρώ στην Proton Bank. Για τα υπόλοιπα 13,3 εκατ. ευρώ που οφείλει η Nutriart στη συγκεκριμένη τράπεζα, θα εκδοθεί μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 11ετούς διάρκειας, με ελάχιστη τιμή μετατροπής τα 30 λεπτά του ευρώ. 

- Πέρα απ’ όλα αυτά συμφωνήθηκαν νέος δανεισμός 13,9 εκατ. ευρώ και επιμήκυνση της διάρκειας άλλων δανείων.

Αθροιστικά όλα αυτά, αναμένεται να δώσουν μια βαθιά ανάσα ρευστότητας, έτσι ώστε η Nutriart να μπορέσει να δουλέψει απρόσκοπτα, να διεκδικήσει το μερίδιο αγοράς που της αναλογεί (λόγω των προβλημάτων των τελευταίων ετών, είχαν παρατηρηθεί απώλειες) και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε εδώ και περίπου μια διετία.

Σε επίπεδο ιδίων κεφαλαίων, με βάση τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου του 2011 αυτά ήταν αρνητικά κατά 31,9 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής και κατά 36,85 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση. Από τις σχεδιαζόμενες κινήσεις, θα παραμείνουν -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- αρνητικά, καθώς η υλοποιούμενη αύξηση κεφαλαίου (20,8 εκατ. ευρώ) δεν αρκεί για να καλύψει το «άνοιγμα». Αν, ωστόσο, δούμε στο μέλλον μια σύντομη μετατροπή των ομολογιακών δανείων σε μετοχές, τότε μπορούμε να οδηγηθούμε σε θετικά ίδια κεφάλαια.

Η διοίκηση της εταιρείας, πάντως, δηλώνει πως μετά τις κινήσεις που σχεδιάζονται, η μετοχή θα μπορεί να βγει από το καθεστώς της επιτήρησης. Η διοίκηση της εταιρείας υποστηρίζει, επίσης, πως όλες οι εξελίξεις είναι προς όφελος των μετόχων μειοψηφίας, καθώς ο βασικός μέτοχος και οι πιστωτές θα μετατρέψουν τις απαιτήσεις τους σε μετοχές έναντι 30 λεπτών (τουλάχιστον) ανά τεμάχιο, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό του Χ.Α. είναι χαμηλότερη των 10 λεπτών. Και δεν φαίνεται να έχει άδικο.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, μετά την αύξηση κεφαλαίου και από ενδεχόμενη μετατροπή των ομολογιακών δανείων σε μετοχές, θα οδηγηθούμε σε μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία. Όταν σήμερα, η ανταγωνίστρια εταιρεία Καραμολέγκος, που ήδη επιτυγχάνει σημαντική κερδοφορία (1,37 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο), αποτιμάται στο Χ.Α. μόλις προς 5,2 εκατ. ευρώ.

Πολύ ευχάριστο, λοιπόν, να σωθεί η Nutriart για τους εργαζόμενους και την οικονομία γενικότερα, αλλά, όπως αποδεικνύεται και από πολλές άλλες περιπτώσεις που αγωνίζονται να αποφύγουν το μοιραίο, είναι ζήτημα αν τελικά για τους μετόχους μειοψηφίας περισσέψουν κάποια... ψίχουλα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v