Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 10 2012

Sciens: Άλλος ένας αναζητά την έξοδο...

Sciens: Άλλος ένας αναζητά την έξοδο...
Για τον σχετικό νόμο περί δημόσιων προτάσεων πολλές φορές έχουμε σχολιάσει κατά το παρελθόν τις παρενέργειές του και ότι τελικά λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων των μετόχων μειοψηφίας.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει μία ακόμη πικρή αλήθεια: το Χ.Α. πλέον δεν είναι σε θέση να προσελκύσει εταιρίες και ελάχιστα έχει να προσφέρει σε αυτές (επί του παρόντος και επί του άμεσου μέλλοντος), πέρα από κόστος και γραφειοκρατία...

Τελευταία απόπειρα αποχώρησης από το Χ.Α. είναι αυτή της επενδυτικής εταιρίας Sciens, με προτεινόμενη τιμή τα 21 λεπτά ανά μετοχή. Περίπου, δηλαδή, στο ένα τρίτο της εσωτερικής της αξίας, με βάση τις λογιστικές καταστάσεις της 30ής Σεπτεμβρίου.

Πολλοί θα πουν πως η προσφερόμενη τιμή είναι «τζάμπα» και το πιθανότερο είναι πως έχουν δίκιο, όμως με περίπου τόσο μεγάλο discount είναι διαπραγματεύσιμες εδώ και χρόνια τόσο η συγκεκριμένη μετοχή όσο και πολλές άλλες εταιρίες.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί πως πριν από την επιλογή της «απόσυρσης» (η έκβαση θα εξαρτηθεί από το αν τελικά μέσω της δημόσιας πρότασης συγκεντρωθεί άνω του 90%, άρα κατά μεγάλο ποσοστό από το αν η Τράπεζα Πειραιώς αποδεχτεί τη σχετική πρόταση) η διοίκηση της εισηγμένης είχε προσπαθήσει να αναδείξει τη μετοχή, μέσα από αύξηση του μεγέθους της (αύξηση κεφαλαίου με μετρητά αλλά και με απορρόφηση εταιριών και ακινήτων) και με τη διάθεση πακέτων μετοχών σε ξένους θεσμικούς.

Προφανώς, το κλίμα δεν ευνόησε κάτι τέτοιο και, αφού είχαμε την αποχώρηση του τρίτου μεγαλύτερου επενδυτή (Plainfield), καταλήξαμε στη δημόσια πρόταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v