Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 8 2012

Σφηνάκια για τραπεζικές μετοχές και ακίνητα

Σφηνάκια για τραπεζικές μετοχές και ακίνητα
Οι τράπεζες, οι κοινές άνευ ψήφου και το μέρισμα: Βαθιά... ανάσα πήραν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών μετά την κάμψη... της πολιτικής αντίστασης που προέβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου όσον αφορά το είδος των μετοχών που θα εκδοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου.

Ο ανένδοτος... χαλάρωσε και οι μετοχές θα είναι μεν κοινές, με αναστολή (2,3 ή 5 χρόνια) του δικαιώματος ψήφου.

Οι τραπεζίτες λένε ότι δεν έχουν ακόμη πάρει στα χέρια τους στο τελικό κείμενο με τα ακριβή στοιχεία της ανακεφαλαιοποίησης και πως "ο συνδυασμός των μετοχών αποτελεί ένα είδος ερμαφρόδιτου..."

Κατά πάσα πιθανότητα οι μετοχές θα δικαιούνται μερίσματος, ωστόσο η έλλειψη κερδοφορίας, τουλάχιστον για την τρέχουσα οικονομική χρήση και για την επόμενη (2013) εξαλείφει τις προοπτικές να πληρωθεί το Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν ρήτρες προσαύξησης του αρχικού κεφαλαίου, εφόσον επαναγορασθούν οι κοινές άνευ ψήφου από την τράπεζα.

Πρόκειται όντως για γρίφο αλλά η βασική γραμμή παραμένει η απαίτηση της τρόικας ότι ο κλάδος δεν θα έχει δημόσιο έλεγχο και η άσκηση της διοίκησης δεν θα γίνεται επ` ουδενί από το κράτος.

Κι αυτό διότι το παρελθόν έχει διδάξει ότι κρατικές τράπεζες ίσον ρουσφέτια, θαλασσοδάνεια και «μαύρες τρύπες»...

Υ. Γ: Αυτό δεν αποκλείει να διωχθούν μέλη των διοικήσεων των τραπεζών αν διαπιστωθούν καταχρηστικές μέθοδοι και άλλα ύποπτα ευρήματα από τον οικονομικό έλεγχο που απαραίτητα θα διενεργήσει το Τ.Χ.Σ.

Τα ακίνητα και οι ευκαιρίες στο β’ φετινό εξάμηνο: «Η περίοδος της ύφεσης που διανύουμε χρειάζεται υπομονή και επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Περιμένουμε μια επιπλέον πίεση στην αγορά του high street retail και σε δεύτερης κατηγορίας κτίρια γραφείων, ενώ θεωρούμε ότι κατά τη διάρκεια του 2ου εξαμήνου του 2012 θα παρουσιαστούν ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις».

Ποιος τα λέει όλα αυτά; Η Eurobank Properties (επενδυτική εταιρεία ακίνητης περιουσίας, θυγατρική του ομίλου Eurobank) στις ετήσιες λογιστικές της καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, στο εδάφιο των «προοπτικών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v