Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 14 2012

Σπάρτακος vs ΓΕΝΟΠ:Το ρήγμα και τα βαθύτερα αίτια

Σπάρτακος vs ΓΕΝΟΠ:Το ρήγμα και τα βαθύτερα αίτια
Εκπλήξεις θα πρέπει να αναμένονται στα συνδικαλιστικά της ΔΕΗ. Το ροκάνισμα της ΓΕΝΟΠ από τον Σπάρτακο συνεχίζεται. Το σωματείο της Βόρειας Ελλάδας, του οποίου τα μέλη ήταν αρχικά εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία και στις μονάδες της Πτολεμαΐδας, επεκτείνεται.

Με τα «Σωματειακά Παραρτήματα» που ιδρύει προσφέρει στους εργαζόμενους στους σταθμούς παραγωγής, και όχι μόνο, τη δυνατότητα «να αποκτήσουν ένα βήμα υγιούς έκφρασης και διεκδίκησης, σε ένα συνδικάτο που δραστηριοποιείται στους σταθμούς παραγωγής και στα ορυχεία».

Σα να λέει, δηλαδή, ότι η ΓΕΝΟΠ δεν προσφέρει βήμα στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής στα ορυχεία και στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Έτσι, αισίως ο Σπάρτακος έχει φτάσει μέσω των παραρτημάτων του να έχει μέλη σε 19 παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ, από την Πτολεμαΐδα μέχρι τα υδροηλεκτρικά του Νέστου.

Μη νομίσει κανείς ότι η διάσταση μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου είναι ένα απλό ενδοσυνδικαλιστικό «μπρα ντε φερ» για τον έλεγχο του εργατικού δυναμικού. Οι διαφορές είναι βαθιές. Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή, δηλαδή, τα μέλη του Σπάρτακου συμμετέχουν σε μία δραστηριότητα για την οποία δεν υφίσταται πλέον μονοπώλιο.

Αντίθετα, το δυναμικό της ΓΕΝΟΠ προέρχεται κυρίως από τις δραστηριότητες δικτύου που είναι μονοπωλιακές. Αυτό σημαίνει ότι οι δεύτεροι έχουν εξασφαλισμένη απασχόληση ό,τι και να γίνει. Ενώ οι πρώτοι θα πρέπει να διεκδικήσουν τη συνέχιση της λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων και να διαπραγματευτούν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενδεχομένως και υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Επίσης, απ' ό,τι φάνηκε στο παρελθόν, η ηγεσία του Σπάρτακου ως πρώτιστο μέλημα έχει τη διατήρηση της παραγωγικής διαδικασίας και των περισσότερων θέσεων εργασίας, παρά τον αμιγή κρατικό χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Και κάπου εδώ ξεκινά η διάσταση, που όσο περνάει ο καιρός θα διευρύνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v