Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 26 2004

Το ”καυτό” σενάριο για ΕΛΤΕΧ-ΑΚΤΩΡ

Ως γνωστόν το θέμα του νόμου περί ”βασικού μετόχου” και τα επακόλουθά του αναφορικά με τα πιστοποιητικά διαφάνειας προβληματίζουν όχι μόνον την οικογένεια Μπόμπολα, αλλά και τους λοιπούς μετόχους των εταιριών ΕΛΤΕΧ και ΑΚΤΩΡ.

Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι με βάση το θέμα αυτό, αναπτύσσονται σοβαρότατες σκέψεις για την επίλυση του ”ιδιοκτησιακού ζητήματος”, ήτοι τους τρόπους απεγκλωβισμού από αυτή την ιδιόμορφη κατάσταση.

Το προηγούμενο διάστημα είχε ”ακουστεί” πέριξ της Σοφοκλέους αφενός ότι ενδέχεται να υπάρξει είσοδος ξένου επενδυτή, κι αφετέρου ότι ετοιμάζεται η έξοδος των συμφερόντων Μπόμπολα.

Εσχάτως, όμως κυκλοφορεί ένα περισσότερο συγκεκριμένο ”σενάριο” που δεν μπορεί παρά να καταγραφεί από τη στήλη, λόγω της σοβαρότητάς του, αλλά και της αληθοφάνειας που έχουν κάποια στοιχεία του.

Σύμφωνα με το ”σενάριο” αυτό, το οποίο έχει κυκλοφορήσει σε πολύ ”στενό κύκλο” της αγοράς, πρώτο βήμα για τις όποιες εξελίξεις θα αποτελέσει η συνένωση μεταξύ των δύο εταιριών, δηλαδή της ”μητρικής” ΕΛΤΕΧ και της θυγατρικής ΑΚΤΩΡ, με δεδομένο ότι η πρώτη κατέχει επίσημα ποσοστό σχεδόν 70% της δεύτερης.

Λέγεται μάλιστα ότι η συνένωση θα πραγματοποιηθεί αφού προηγηθεί δημόσια προσφορά της ΕΛΤΕΧ για το υπόλοιπο των μετοχών της ΑΚΤΩΡ, με τη συγχώνευση να ακολουθεί, είτε υπάρξει καθολική αποδοχή είτε όχι.

Πώς όμως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συνδέεται με το γνωστό πρόβλημα του ομίλου; Θα ρωτήσετε.

Πρώτον διότι πρόκειται για κίνηση που θα ικανοποιούσε όχι μόνον σημαντική μερίδα ξένων αλλά και ελλήνων θεσμικών (που σύμφωνα με πληροφορίες το έχουν προτείνει και στο παρελθόν), αλλά και το ενδεχόμενο περαιτέρω ”στρατηγικών” κινήσεων.

Τι κινήσεων; Μια απλή συλλογιστική οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένας ”στρατηγικός ενδιαφερόμενος θα προτιμούσε να πάρει ποσοστό σε ένα ενιαίο, μεγαλύτερο και ”καθαρότερο σχήμα”, είτε επρόκειτο απλώς για ένα ευμεγέθες ποσοστό που να του εξασφαλίζει τον έλεγχο, είτε εάν ήθελε να απορροφήσει την ελληνική εταιρία ολοσχερώς.

Και μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία το ποσοστό Μπόμπολα θα μπορούσε να ”διαχυθεί” να ανταλλαγεί ή να ρευστοποιηθεί (πιθανώς και λίγο από όλα) με πολλούς και διάφορους τρόπους…

Σημειώνουμε ότι εκ της φύσεώς τους οι σχετικές πληροφορίες δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν και ως εκ τούτου μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη, απλά ως ένα ”σενάριο” με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους παρατηρητές της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v