Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 16 2004

Η Πρόοδος και ο ”ελεγκτής με... απόσπαση”

Δικαίως η ”διαμάχη” μεταξύ της Laxey και της Πρόοδος για θέματα διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης απασχολεί την επικαιρότητα, μια και άπτεται ακόμη και της ”φήμης” της ίδιας της Σοφοκλέους στο εξωτερικό.

Η στήλη έχει ως γνωστόν ιδιαίτερη αδυναμία στα θέματα διαφάνειας από…ιδρύσεώς της. Έτσι, δεν μπορούμε να μην εστιάσουμε στην αναφορά της Laxey ότι ο εσωτερικός ελεγκτής της εταιρίας είναι… αποσπασμένος υπάλληλος της Eurobank!

Διότι μπορεί η καλή εταιρία να λέει ότι ο εσωτερικός ελεγκτής ”έχει πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην Πρόοδο”, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο ίδιος δεν μπορεί παρά να ξέρει από πού… ήλθε και πού θα… επιστρέψει μετά το πέρας της απόσπασής του!

Και όταν σύμβουλος διαχείρισης είναι εταιρία του ομίλου Eurobank, ποιος άραγε -με τον κοινό έστω νου- μπορεί να πιστέψει ότι ο ελεγκτής νιώθει άνετα και ”ανεξάρτητος” στον ελεγκτικό του ρόλο;

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό που συμβαίνει στην Πρόοδο είναι επιτρεπτό από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο της αγοράς μας.

Ακόμη όμως κι αν είναι, αυτό δεν σημαίνει παρά μόνον ότι υπάρχουν κενά, τα οποία πρέπει να κλείσουν για να μη γελούν οι –παντοδύναμοι πλέον και στη Σοφοκλέους- ξένοι επενδυτές με τα ”καμώματά” μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v