Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 25 2012

Τα project bonds, η Ελλάδα-πιλότος και η ταύτιση

Τα project bonds, η Ελλάδα-πιλότος και η ταύτιση
Έπρεπε να έρθουν, για άλλη μία φορά, τα δύσκολα, η αβεβαιότητα για την τύχη της χώρας να πιάσει κόκκινο, για να υπάρξει έστω η στοιχειώδης συνεργασία μεταξύ των κομμάτων για την άτυπη σύνοδο κορυφής, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

Η Ελλάδα εμφανίστηκε στη σύνοδο, για πρώτη φορά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, με πάνω-κάτω ίδιες απόψεις. Ουδείς έκανε την αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση, ή τη συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, όπως συνέβαινε επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου.

Κεντρικό ζητούμενο της προσπάθειας ήταν, όπως δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, κ. Π. Πικραμένος, να αποφασιστεί ότι τα project bonds, τα ομόλογα για τη χρηματοδότηση έργων, θα εφαρμοστούν πιλοτικά στην Ελλάδα.

Και το δικαιολόγησε σημειώνοντας την ανάγκη να ξεπαγώσουν επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ που εκκρεμούν λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστότητας.

Η Ελλάδα χρειάζεται ανάληψη μέτρων άμεσης δράσης, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την εκτίναξη της ύφεσης και της ανεργίας.

Σύμμαχο σε αυτήν την προσπάθεια είχε τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, ο οποίος εισηγήθηκε την άμεση πιλοτική εφαρμογή των project bonds στην Ελλάδα.

Απόφαση δεν ελήφθη. Υπό το πρίσμα αυτό, η Ελλάδα δεν κέρδισε κάτι. Ενέγραψε, όμως, υποθήκη για την επίσημη σύνοδο του Ιουνίου.

Η αλλαγή κλίματος καταγράφηκε, πέραν της εισήγησης Σουλτς και στα συμπεράσματα των συνόδων των αρχηγών Ευρωπαίων Χριστιανοδημοκρατών (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και Σοσιαλιστών, που τόνισαν την ανάγκη λήψης μέτρων ανάπτυξης και τόνωσης της ρευστότητας για την Ελλάδα

Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είχαν πάνω-κάτω την ίδια ατζέντα με αυτήν του πρωθυπουργού.

Επέμειναν, δηλαδή, στην ανάγκη να ξεμπλοκαριστεί το πακέτο ανάπτυξης που έχει εγκριθεί από προηγούμενες συνόδους για την Ελλάδα και (συ)ζήτησαν πρόσθετα μέτρα, όπως η ίδρυση Ταμείου ή Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης ιδιωτικών επιχειρήσεων και η εγγύηση των καταθέσεων από την ΕΚΤ.

Οι παρακαταθήκες κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μπήκαν, και μάλιστα με τις ευλογίες όλης της Ευρώπης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v