Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 11 2012

Εισηγμένες που… δανείζουν τη Μέρκελ!

Εισηγμένες που… δανείζουν τη Μέρκελ!
Πολύ καλά πήγε η ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President) το πρώτο φετινό τρίμηνο (λόγω Λίβυων επισκεπτών), αυξάνοντας τα έσοδά της από τα 2,3 στα 4,4 εκατ. ευρώ και βελτιώνοντας τα κέρδη από τις 992 χιλ. στο 1,56 εκατ. ευρώ.

Αξιοπρόσεκτο πάντως είναι πως το πρώτο φετινό τρίμηνο η εταιρεία μείωσε τις καταθέσεις της (δεν έχει τραπεζικό δανεισμό) και τοποθέτησε πάνω από 17 εκατ. ευρώ σε ομόλογα του γερμανικού δημοσίου…

Στη συνέχεια, όπως μαθαίνουμε, τα γερμανικά ομόλογα πουλήθηκαν και τώρα μεγάλο ποσοστό αυτών προορίζεται να επιστραφεί στους μετόχους (μείωση κεφαλαίου)…

Φυσικά, η ΓΕΚΕ δεν ήταν η μόνη εισηγμένη που προτίμησε να διώξει τα κεφάλαιά της εκτός Ελλάδος.

Όπως φαίνεται, η φράση γνωστού παράγοντα του ασφαλιστικού κλάδου «δυστυχώς, δανείζουμε τη Μέρκελ και μάλιστα με πολύ μικρό επιτόκιο» ισχύει για πολλές εταιρείες διαφόρων κλάδων.

Η ΖΑΜΠΑ είναι άλλη μία περίπτωση εισηγμένης που με κάποιον τρόπο προτίμησε να… βγάλει τα λεφτά της έξω, ή έστω να μειώσει τον κίνδυνο που λέγεται Ελλάδα. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 έχει επενδύσει πάνω από 7 εκατ. ευρώ σε ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Παράγοντας μεγάλου ομίλου πληροφορικής, όταν ρωτήθηκε σχετικά από μετόχους για τις καταθέσεις της εταιρείας του, απάντησε με νόημα πως «αυτές βρίσκονται σε σίγουρο μέρος».

Άλλος επιχειρηματίας από τον ίδιο κλάδο -μάλλον προς το πιο εμπορικό…- έχει και αυτός τις καταθέσεις της εταιρείας στο εξωτερικό, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δηλώνουν κύκλοι της αγοράς.

Εκτός Ελλάδος βρίσκονται -όπως μαθαίνουμε- και οι καταθέσεις του ομίλου Sarantis.

Με άλλα λόγια, από τις εταιρείες που διαθέτουν «περισσευούμενο» ταμείο, οι περισσότερες φαίνεται πως έχουν επιλέξει είτε τον δρόμο των καταθέσεων στο εξωτερικό, είτε την απόκτηση κεφαλαιακών προϊόντων του εξωτερικού.

ΥΓ.: Υπάρχει κάτι ευχάριστο στο όλο ζήτημα: αν αποκατασταθεί στοιχειωδώς η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία, το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων αυτών θα επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μάλιστα προσφέρουν και ελκυστικότατα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v