Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 28 2012

Τράπεζες: H Κύπρος, η Κύπρου και η… Blackrock

Τράπεζες: H Κύπρος, η Κύπρου και η… Blackrock
Χρειάστηκε να φτάσει η Κύπρος στο κατώφλι της «διάσωσης» μέσω ευρωπαϊκών κεφαλαίων, αλλά και να αλλάξει… κεντρικό τραπεζίτη για να υιοθετηθεί το προφανές, που εδώ και σχεδόν έναν χρόνο έχει επισημάνει ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Δηλαδή, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις επισφάλειες όχι μόνο στις ελληνικές αλλά και στις κυπριακές δραστηριότητες των τραπεζών της Μεγαλονήσου.

Αυτό ακριβώς το περιεχόμενο είχαν οι δηλώσεις του νέου κεντρικού τραπεζίτη Π. Δημητριάδη στο κυπριακό site Stockwatch, κατόπιν και του επίσημου αιτήματος της Κύπρου για βοήθεια από το EFSF, σε ποσό που ξεπερνά κατά πολύ τις μέχρι τώρα γνωστές ανάγκες των τραπεζών.

Ο κ. Δημητριάδης, μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε: «Για να διαφανούν οι πραγματικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος και να εξακριβωθεί το ύψος της βοήθειας από τον μηχανισμό, η Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να αναθέσει διαγνωστικούς ελέγχους τύπου Blackrock σε ξένο οίκο.

«Θα έλεγα ότι δεν γνωρίζουμε την πραγματική εικόνα»,
απαντά σε σχετικό ερώτημα και συμπληρώνει: «Και εγώ, ως νέος διοικητής, θέλω να γνωρίζω την πραγματική εικόνα», κάτι που όπως υπογράμμισε είναι απαραίτητο για να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή ξένων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των κυπριακών τραπεζών.

Παραδέχτηκε μάλιστα και αυτό που λίγοι γνωρίζουν στην ελληνική αγορά, ότι οι διαγνωστικοί έλεγχοι ενδέχεται να εισαγάγουν διαφορετική μεθοδολογία στην προσμέτρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ότι αυτή ίσως να μην είναι η πιο κατάλληλη στιγμή γι' αυτήν την αλλαγή. Τη θεωρεί όμως αναγκαία, γιατί τα κυπριακά πρότυπα απέχουν από τα διεθνή.

Στην Κύπρο δάνεια με εξασφάλιση που βρίσκονται σε καθυστέρηση πέραν των τριών μηνών δεν υπολογίζονται αμέσως ως μη εξυπηρετούμενα.

«Αν η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος απαιτεί να υιοθετηθούν διεθνώς αποδεκτά και αναγνωρισμένα πρότυπα, τα οποία μπορούν να πείσουν πιο εύκολα τους ξένους επενδυτές, τότε είναι σωστό να υιοθετήσουμε και εμείς αυτά τα διεθνή πρότυπα», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

                                                                       ο/ο

Η κίνηση της Τράπεζας Κύπρου

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Κύπρου κατέθεσε χθες αίτημα για ενίσχυση από το Κυπριακό Δημόσιο 500 εκατ. ευρώ, μέσω μετατρέψιμων ομολογιών.

Και τούτο, όπως αναφέρει, διότι την πιέζουν ασφυκτικά οι προθεσμίες, προκειμένου να αυξήσει το Core Tier 1 στα αποδεκτά από τη European Banking Authority επίπεδα έως το τέλος Ιουνίου.

Ωστόσο, αν η στήλη θυμάται καλά, το ποσό αυτό είναι περίπου το διπλάσιο από αυτό που είχε αναφερθεί ως ανάγκη κατά τη διάρκεια της τελευταίας γενικής συνέλευσης της τράπεζας. Πιθανώς οι εκτιμήσεις για τις επισφάλειες να ανανεώθηκαν στο μεταξύ.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, κατόπιν και των δηλώσεων του κ. Δημητριάδη, περί ελέγχου των τραπεζών, από ανεξάρτητο διεθνή ελεγκτικό οίκο (τύπου Blackrock) είναι ότι πλέον φαντάζει δύσκολο να «δεσμευτεί» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το κυπριακό δημόσιο πριν αποκτήσει σαφή εικόνα για το ποια είναι τα ανοίγματα που θα χρειαστούν κάλυψη σε όλες τις κυπριακές τράπεζες (ως γνωστόν, η Λαϊκή εμφανίζει ανοίγματα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, κατόπιν και οικειοθελούς ελέγχου από τρίτους οίκους).

Άλλωστε, κατόπιν και των γενικότερων εξελίξεων στην κυπριακή οικονομία (υποβάθμιση από τη Fitch, αίτημα βοήθειας, καταρράκωση των τιμών των ομολόγων), τίθεται πλέον ευθέως και θέμα αποτίμησης των κυπριακών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες της Μεγαλονήσου, όχι απλώς σε τιμές κτήσης, ή ωρίμανσης στη λήξη, αλλά σε τρέχουσες τιμές αγοράς!

Οπότε, φαίνεται πολύ πιο πιθανό, κατά την εκτίμηση της στήλης, να επιλεγεί μια μέθοδος ενίσχυσης «προσωρινή», έως ότου αποκρυσταλλωθεί η πλήρης εικόνα και γίνουν οι τελεσίδικες πλέον μεθοδεύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v