Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 12 2005

Οι ΕΕΧ, η εταιρική διακυβέρνηση και η Κεφαλαιαγορά

Φαίνεται πως τα ”επεισόδια” που καταγράφονται όχι μόνον στην Πρόοδο αλλά και στην Εξέλιξη, μεταξύ των διοικήσεων των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και επενδυτών που έχουν λάβει μεγάλες θέσεις σε αυτές, έχουν αρχίσει να απασχολούν σοβαρά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αυτή είναι η μόνη εξήγηση για το γεγονός ότι στη χθεσινή συνέλευση της Εξέλιξη ζήτησε να παραστεί και έλαβε τη σχετική άδεια από το προεδρείο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο οποίος και παρακολούθησε τις διαδικασίες!

”Καυτό σημείο”, για το οποίο δεν έχουμε ακόμη πλήρη αντίληψη στην ελληνική αγορά, το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, στο οποίο δίδεται πλέον εξαιρετικά μεγάλη σημασία στο εξωτερικό.

Η έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης ταυτίζεται σχεδόν απόλυτα με τη διαφάνεια και την παροχή όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων στους μετόχους μιας εισηγμένης εταιρίας.

Και δεν εξαρτάται βεβαίως, με τη στενή έννοια του όρου, από τα προβλεπόμενα βάσει των νόμων.

Οι νόμοι καθορίζουν το ”ελάχιστο αποδεκτό” και όχι το ”επιθυμητό” ή το ”σκόπιμο”.

Με άλλα λόγια, τι ανάγκη έχει η διοίκηση μιας εταιρίας να κρύβει στοιχεία από τη συνέλευση ή και τους μεγαλομετόχους της, εάν όλα έχουν γίνει όπως πρέπει; Γιατί να μην επιδιώξει την πλήρη διαφάνεια ώστε να κερδίσει και σε επίπεδο ”δημοσίων σχέσεων”;

Όλα αυτά είναι απολύτως σεβαστά και κατανοητά στις ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού, αποτελούν δε και ”γνώμονα” αξιοπιστίας αυτών των αγορών, ήτοι κριτήριο για την προσέλκυση επενδυτών.

Υπό αυτή την έννοια το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης στις εισηγμένες εταιρίες, και ακόμη περισσότερο στις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, οι οποίες κατά κανόνα διοικούνται από μειοψηφίες και έχουν ως στόχο την πλέον αποτελεσματική επένδυση των χρημάτων των μετόχων τους, έχει γενικότερη σημασία για την ελληνική αγορά.

Αυτό προφανώς έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται και η αρμόδια αρχή, εξ ου και η παρουσία του εκπροσώπου της…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v