Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 8 2012

Μπρος φωτοβολταϊκά και πίσω ΤΑΡ για ΥΠΕΚΑ

Μπρος φωτοβολταϊκά και πίσω ΤΑΡ για ΥΠΕΚΑ
Φωτιά στα μπατζάκια του υφυπουργού ΥΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου. Από τη μια οι ταρίφες για τα φωτοβολταϊκά και το τέλος ΑΠΕ και από την άλλη τα γεωπολιτικά με τους αγωγούς, οι αποφάσεις για τους οποίους δεν μπορούν να περιμένουν.

Τα μέτρα για τις ΑΠΕ επρόκειτο να ανακοινωθούν εχθές. Ωστόσο, ο υφυπουργός βρισκόταν στη Ρώμη, όπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε συνάντηση με τον Ιταλό ΥΠΕΞ Τζούλιο Τέρζι για τα θέματα του αγωγού ΤΑΡ.

Έτσι, με την επιστροφή του, τα μέτρα για τα φωτοβολταϊκά, ή καλύτερα για το κλείσιμο της μαύρης τρύπας στο λογαριασμό ΑΠΕ, που προξένησαν οι ταρίφες, αναμένονται για σήμερα ή αύριο.

Όπως και να έχει το πράγμα, οι όποιες αποφάσεις θα είναι δυσάρεστες. Για τους παραγωγούς, αλλά και για τους καταναλωτές, που σε σημαντικό ποσοστό θα εισφέρουν για το κλείσιμο της μαύρης τρύπας του λογαριασμού.

Όσο για το άλλο μέτωπο, αυτό των αγωγών, τα πράγματα πιέζουν. Όπως μαθαίνει ο Χαμαιλέων, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει αν θα υποστηρίξει ή όχι τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, τον μοναδικό που διέρχεται από ελληνικό έδαφος. Τα διλήμματα είναι σοβαρά, καθώς συνδέονται με εκκρεμότητες που έχει η Ελλάδα με την Αλβανία. Δύσκολα δηλαδή θα μπορούσε η Ελλάδα να προσφέρει στήριξη στον αγωγό που διέρχεται και από την Αλβανία, αν προηγουμένως η γειτονική χώρα δεν διαφοροποιούσε τη στάση της για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών.

Αν όμως δεν προσφέρει πολιτική στήριξη, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιλογή του ως αγωγού του Νότιου Διαδρόμου, η Ελλάδα μένει εκτός παιδιάς σε ό,τι αφορά τους αγωγούς. Οπότε;

Νεότερα και από αυτό το μέτωπο θα έχουμε σύντομα. Απλώς να θυμίσουμε πόσο κακό έκανε και στα θέματα αυτά η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, που έσπρωχνε όλα τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v