Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 31 2012

“Kουρέματα” και “διασώσεις”: Η περίπτωση Altec

“Kουρέματα” και “διασώσεις”: Η περίπτωση Altec
Υπάρχουν πολλές δεκάδες εισηγμένες εταιρείες που τους επόμενους μήνες θα… «έχουν πολλά να πούνε» με τις πιστώτριες τράπεζές τους. Και από το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλλον τους.

Η στήλη λοιπόν θα αναφερθεί σήμερα σε μια από αυτές τις περιπτώσεις -την Altec- όπου υπάρχει η εξής ιδιομορφία: οι πιστώτριες τράπεζες κατέχουν και την πλειοψηφία των μετοχών!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Κατά το πρώτο εξάμηνο, ο όμιλος Altec κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών του και να πετύχει -προ απομειώσεων- οριακά θετικό EBITDA.

Πώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί αυτό, από κάποιον που βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο; Ότι αν υποθέσουμε ότι το ΕΣΠΑ θα «τρέξει» και πως κάποια από αυτά τα έργα θα αναληφθούν από την εισηγμένη κατά τα επόμενα χρόνια, τότε η εταιρεία θα μπορούσε κάλλιστα να επιβιώσει.

Αν φυσικά δεν υπήρχαν τα βερεσέδια του παρελθόντος.

Ή έστω αν με κάποιο τρόπο (πχ «κούρεμα», ή νέα αύξηση κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση χρεών, κ.λπ.) τα βερεσέδια αυτά προς τις τράπεζες μειωνόταν δραστικά.

Γιατί φυσικά, ο όμιλος πρέπει κάποτε να αποκτήσει θετικά ίδια κεφάλαια (στις 30/6/2012 αυτά ήταν αρνητικά κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ…)

Γιατί επίσης, ο όμιλος με το όποιο θετικό EBITDA καταφέρνει να επιτυγχάνει στο μέλλον -στο πρώτο φετινό εξάμηνο κυμάνθηκε μόλις στα 200 χιλ. ευρώ- θα πρέπει να αποπληρώνει κοντά στα 4 εκατ. ευρώ τόκους το χρόνο (1,95 εκατ. ήταν η επιβάρυνση του πρώτου φετινού εξαμήνου), πέρα από τα πολύ υψηλότερα χρεολύσια.

Και φυσικά δεν μιλάμε για χρεολύσια-ψιλοπράγματα. Στις 30/6/2012, όταν στο ταμείο της Altec υπήρχαν 2,4 εκατ. ευρώ, ο όμιλος είχε μακροπρόθεσμο δανεισμό 8,87 εκατ. και βραχυπρόθεσμο δανεισμό λίγο πάνω από τα 65 εκατ. ευρώ.

Το θέμα βέβαια δεν μπορούσε να ξεφύγει της προσοχής του ορκωτού ελεγκτή, ο οποίος επισήμανε την όλη αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

Και φυσικά, διεξάγονται τώρα συζητήσεις μεταξύ διοίκησης και τραπεζών, για το κατά πόσο οι δόσεις δύο ομολογιακών δανείων θα μπορούσαν να μετατεθούν για το τέλος του 2013.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v