Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 18 2012

Σφηνάκια για S&B και Καράτζη

Σφηνάκια για S&B και Καράτζη
S&B: Σε παλαιότερες γενικές συνελεύσεις και συνεντεύξεις τύπου, η διοίκηση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά μιλούσε για τις αρκετές δυσκολίες που αντιμετώπιζε λόγω της μακροοικονομικής κατάστασης που επικρατούσε στην Ελλάδα, αν και το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου της κατευθυνόταν στο εξωτερικό

Παρόλα αυτά, το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο εισηγμένος όμιλος προχώρησε με επιτυχία στην αναχρηματοδότηση των δανείων του και χθες ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας Rolling Rock (κλάδος βολαστονίτη) έναντι 55 εκατ. δολαρίων, μέσα από δάνειο που χορήγησε στον ελληνικό όμιλο (ειδικότερα στη θυγατρική του στις ΗΠΑ) αμερικανική τράπεζα!

«Η σύμβαση του δανείου αντανακλά τη δυναμική της τοπικής αγοράς και ευθυγραμμίζει περαιτέρω τις πηγές δανεισμού της S&B με τη γεωγραφική της διασπορά», αναφέρει χαρακτηριστικά η εισηγμένη, εννοώντας ότι σταδιακά αντιμετωπίζεται η σχετική συγκέντρωση του δανεισμού από ελληνικές τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, η S&B συγκαταλέγεται στις λίγες εισηγμένες εταιρείες που ξεπέρασαν γρήγορα το σοκ της οικονομικής κρίσης και συνέχισαν το πρόγραμμα εξαγορών τους στο εξωτερικό.

Καράτζης: Χάνοντας κάτι λιγότερο από το 3% των κερδών της πριν τη φορολογία, η Καράτζης πούλησε τη θυγατρική της στις ΗΠΑ, έναντι αντιτίμου (11,8 εκατ. δολάρια) που αντιστοιχεί περίπου στο 30%-35% της τρέχουσας αποτίμησής στο ταμπλό του ΧΑ (27,6 εκατ. ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο).

Σε περίπτωση που τα κεφάλαια αυτά δεν επενδυθούν πουθενά και απλά περιορίσουν το δανεισμό της εισηγμένης, πρόκειται να εξοικονομηθούν πολύ περισσότεροι χρεωστικοί τόκοι από τα κέρδη που χάθηκαν.

Πάντως, η εισηγμένη δηλώνει πως προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για την περαιτέρω ανάπτυξή της και πως εξετάζει διάφορα επενδυτικά σχέδια.

Η Καράτζης μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται σε κλάδους που θεωρούνται «καυτοί» για την ελληνική οικονομία: κλάδος χημικών με εξαγωγικό χαρακτήρα, τουρισμός (ξενοδοχεία) και εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v