Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 25 2012

Ο ΣΕΔ, το ΕΣΕΔ και η Εταιρική Διακυβέρνηση

Ο ΣΕΔ, το ΕΣΕΔ και η Εταιρική Διακυβέρνηση
Να δούμε τελικά πού θα καταλήξει το ζήτημα της Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα, τομέας στον οποίον πάσχει σοβαρά το ελληνικό χρηματιστήριο.

Παράγοντες όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (ΧΑ, εισηγμένες εταιρείες, επενδυτές, κ.λπ.) συμφωνούν πως πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν στο υπάρχον σύστημα (εξαντλείται στον τύπο και δεν υπεισέρχεται σε θέματα ουσίας) και μάλιστα προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα:

Λένε «ναι» στη δημιουργία ενός Δείκτη Εταιρικής Διακυβέρνησης, ο οποίος θα βαθμολογεί τις εισηγμένες για την ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησής τους και για το σεβασμό που επιδεικνύουν στους μετόχους μειοψηφίας.

Η υπόθεση του συγκεκριμένου Δείκτη ξεκίνησε εδώ και πάνω από δύο χρόνια από τον Σύνδεσμο Επενδυτών κ’ Διαδικτύου (ΣΕΔ) και στη συνέχεια η κίνηση αυτή φαίνεται να παρακίνησε και άλλους φορείς της αγοράς να δράσουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Έτσι λοιπόν, το Χρηματιστήριο της Αθήνας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) συνέστησαν το ΕΣΕΔ (Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης) με σκοπό -μεταξύ άλλων- να αναλάβει και το συγκεκριμένο έργο.

Όπως πληροφορούμεθα, έχουν γίνει κάποιες προσεγγίσεις ώστε η όλη προσπάθεια να στηριχτεί από όλους τους φορείς της αγοράς, προκειμένου το όλο έργο: α) Να γίνει γρήγορα β) Να έχει πρακτικό αποτέλεσμα στον τρόπο λειτουργίας των εισηγμένων εταιρειών γ) Να βοηθήσει το επενδυτικό κοινό να αποφύγει μια σειρά από παγίδες.

Και αυτό, γιατί κύκλοι επενδυτών επισημαίνουν πως μέχρι σήμερα έχουμε δει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πολλούς νόμους και κάμποσους δείκτες, χωρίς όμως να υπάρχει προστασία επενδυτών στην πράξη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v